Ege'nin açıkhava müzesi Muğla'da tanıtım atağı


Bünyesinde barındırdığı antik kent ve ören yerleriyle ziyaretçilere tarihte yolculuk yapma fırsatı sunan Muğla, tarih ve kültür zenginliklerinin oluşturduğu potansiyelle Ege Bölgesi'nin açıkhava müzesi konumunda. Bölgedeki 22'si düzenlenmiş 195 ören yerini daha fazla ziyaretçiyle buluşturmak için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Muğla Valisi Amir Çiçek, bir su altı ve 14 yüzey arkeolojik kazı çalışmasının yapıldığı ören yerlerinin kazı başkanlarıyla biraraya geldi. Valilik 75. Yıl Salonu'ndaki toplantıya Kültür ve Turizm İl Müdürü Veli Çelik, Prof. Dr. Adnan Diler, Prof. Dr. Bilal Sögüt, Prof. Dr. Kadir Pektaş, Prof. Dr. Taner Korkut, Doç. Dr. Harun Özdaş, Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı, Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Yrd. Doç. Dr. Ufuk Çörtük ve müze müdürleri katıldı.

Kazı başkanlarının çalışmalarının, hem bölge hem de ülkeye çok faydası olduğunu belirten Vali Çiçek, titizlikle sürdürülen bu çalışmalarla bölgenin tarih yönünün turizme kazandırıldığını dile getirdi. Çıkarılan eserlerin müzelerde sergilendiğini, ülkenin birçok medeniyete beşiklik yaptığının ortaya çıktığını ifade etti. Çiçek, "Ortaya çıkan eserler bizi heyecanlandırıyor fakat çalıştığımız bölgedeki insanlara aidiyeti aşılama konusunda eksikliklerimiz var. Kazı alanlarının sahiplenilmesi ve bölge halkı tarafından korunması konusunda tam bir bilinç oluşturamamışız. Alanlar ziyarete açıldıktan sonra o bölgenin insanlarına ekonomik anlamda bir katkı sağladığında, değerin daha iyi anlaşılacağına ve sahiplenileceğine inanıyorum. Yasak bölge algısını da yok etmemiz gerekiyor. Bu anlayışla çalışmalar yürütülürse aidiyet duygusu gelişir. Hassasiyetlerinizi biliyoruz. Sorunları çözen, çözüm makamıyız. Sorunları çözmek için buradayız." dedi.

Kazılarda daha iyi sonuç alınması, ören yerlerinin ziyarete açabilmesi ve kazılardan çıkan eserlerin müzelerde sergilenmesi konusunda birlikte çalışma yapılması gerektiğine dikkat çeken Vali Amir Çiçek, "Kazılarda çıkan eserleri kendi bölgemizdeki müzelerde, taşınamayacak eserleri de açıkhava müzesinde sergileyebilmek bizim arzumuz. Kültürümüzü bulacağız, koruyacağız ve sergileyeceğiz." şeklinde konuştu. Yurtdışında ören yerlerinin tanıtım eksikliğini tespit ettiklerini, Muğla'daki bütün ören yerlerini içine alan İngilizce ve Türkçe bir film çekileceğini belirterek, kazı başkanlarından konuyla ilgili ortak bir çalışma yapmalarını istedi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Çelik ise 2015 yılında müzeleri ziyaret eden 320 bin 497 kişiden 3 milyon 683 bin 499 lira, ören yerlerini ziyaret eden 535 bin 675 kişiden 2 milyon 603 bin 851 lira gelir elde edildiğini, toplam ziyaretçi sayısının 856 bin 172 kişi, gelirinse 6 milyon 287 bin 350 lira olduğunu açıkladı. Daha sonra kazı başkanları, sıkıntılarını Vali Çiçek'e aktardı. Çiçek de çözüm noktasında çalışmaları takip edeceğini belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber Ege'nin açıkhava müzesi Muğla'da tanıtım atağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER