Eğitim İş: YÖK kaldırılmalı, üniversitelerin özerkliği sağlanmalı


Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, 34 yıldan bu yana bilimsel özerk üniversitenin önündeki en büyük engel olarak duran Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK), üniversiteleri vesayet altına alarak kontrol altında tutma anlayışının bugün dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde bulunmadığını bildirdi.

Veli Demir, yazılı değerlendirmesinde YÖK'le beraber özerkliği tamamen ortadan kaldırılan üniversitelerin, son 34 yılda farklı düşüncelerin sorgulandığı ve üretildiği yerler olmaktan çıktığını, daha çok dogmatik düşüncelerin kabul edildiği ve öğretildiği meslek liseleri düzeyinde kaldığını söyledi. Demir, AK Parti hükümeti döneminde YÖK'ün de hüneriyle yürütme erkinin kontrolüne giren üniversitelerin, Bologna Süreci'yle birlikte de tamamen piyasa dinamiklerine teslim edilmek istendiğini, yükseköğretim de dahil olmak üzere eğitim hizmetlerinin ticarileştirilmesi, üretilen bilginin metalaştırılması, muhafazakârlaşma ve kadrolaşma, üniversite yönetimlerinin otoriterleştirilmesi yönündeki politikalarda artış olduğunu kaydetti.

Bilim politikası ve stratejilerinin olmaması, altyapı yetersizliği, öğretim üyelerinin nitelikleri, eğitimin ezberci ve öğretmen merkezli olması nedeniyle üniversitelerin çağın gerisinde kaldığına dikkat çeken Veli Demir, şunları kaydetti: "Türkiye G-20 ülkeleri arasında olmasına rağmen, üniversitelerimiz dünya sıralamasında ilk 100'e girememektedir. AKP, kontrolüne aldığı YÖK'ün kurumsal yapısının sağladığı baskıcı imkanları sonuna kadar kullanmaktadır. Devletin, muhalif tüm kesimlere karşı şiddet araçlarını sınırsızca kullandığı bir dönemde üniversiteler, YÖK aracılığıyla teslim alınmak istenmiş; soruşturma, sürgün, işten çıkarma, psikolojik baskı, kadro vermeme gibi uygulamalarla siyasal iktidara yönelik her türlü muhalefet sindirilmeye çalışılmıştır. Bilim insanlarının insan, toplum ve doğa yararına çalışmalar yapması ve bunu toplumla paylaşmaları her fırsatta engellenmiştir. AKP, muhalefetteyken baskıcı ve antidemokratik olduğu gerekçesiyle eleştirdiği, kaldırılması gerektiğini savunduğu YÖK'ü kendi iktidarı döneminde bağrına basmıştır."

Bu nedenle üniversitelerin, bilimin, sanatın, özgür düşüncenin, halkın ve Cumhuriyetin beklentilerine cevap verebilmesi için siyasi iktidarların kontrolü altında olmaktan çıkarılması, idari, mali ve bilimsel yönden özerk hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, "Eğitim-İş olarak, üniversitelerin ayağında pranga olan, 12 Eylül faşizminin ürünü, YÖK'ün kaldırılmasını istiyor, üniversitelerin özerkliğini, parasız, eşit, bilimsel ve demokratik eğitimi savunuyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim İş: YÖK kaldırılmalı, üniversitelerin özerkliği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER