Eğitim şansını kaçıranlara Türkiye'de üniversite fırsatı


Almanya'daki birçok Türk genci, gerek ailesinden beklediği desteği görememesi, gerek eğitim sisteminde uğradığı ayrımcılıkların da etkisiyle lise veya istediği üniversiteyi okuma şansını kaçırıyor. Ancak Açık Lise programları ve Türkiye üniversiteleri bu öğrencilere ikinci bir şans sunuyor.

Almanya'daki üniversite fuarlarının en geleneksel hale gelenlerinden biri de TRUCAS Türk Üniversiteleri Tanıtım Fuarı. 6. TRUCAS Türk Üniversiteleri Tanıtım Fuarı Köln Hyatt Otel'de düzenlendi. Fuara öğrenciler ve velilerinin ilgisi yoğun oldu. Fuara katılan üniversiteler kurdukları stantlarda öğrenci ve velileri üniversitelerinin sunduğu imkanlar ve Türkiye'de üniversite okuma koşulları hakkında bilgiler verdi, öğrencileri Türkiye'de üniversite okumaya davet etti.

BİR ÖNCEKİ FUARA 29 TÜRK ÜNİVERSİTESİ KATILDI

Fuarla ilgili gazetemize bilgiler veren TRUCAS yöneticisi Serdar Yurtalan, bu fuarı düzenlemeye 2012 yılında başladıklarını hatırlatarak, yılda iki kez, yani her eğitim dönemi öncesi fuar gerçekleştirdiklerini aktardı. Bu yıl Stuttgart, Köln ve Viyana olmak üzere üç merkezde fuar gerçekleştirdiklerini aktaran Yurtalan, "Stuttgart'ta dokuz, Köln'de 11, Viyana'da 15 üniversitemiz olacak. Viyana'daki fuarımız 29 Kasım'da gerçekleşecek." dedi.

Geçtiğimiz yaz Haziran ayında düzenledikleri fuara 29 üniversite katıldığını belirten Yurtalan, "Katılım yazın daha fazla oluyor. Kış fuarına, kış sömestrinde öğrenci alabilen üniversiteler katılıyor. Fakat yaz fuarına devlet üniversiteleri de ilgi gösteriyor. Onlar sadece Eylül'de kayıt yapıyorlar." dedi. Önümüzdeki yaz Haziran ayında fuar yapmayı düşündüklerini aktaran Yurtalan, "Çünkü öğrencilerimiz Abitur, Fachabitur denilen, üniversite okumak için yeterlilik diplomasını Haziran ortası gibi alıyorlar. Kişiler belgeleriyle gelip direkt o an üniversiteye kayıt yaptırma şansları olabilecek." şeklinde konuştu.

ALMANYA'DAN GİDEN ÖĞRENCİLER ÇOK BAŞARILI BULUNUYOR

Stuttgart'tan sonra Köln'de yapılan fuara Başkent Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Doğuş, Bezmialem, Beykent, İstanbul Şehir, Aydın, Yaşar, İstanbul Aydın, Bahçe Şehir gibi üniversiteler katıldı. Yurtalan, "Örneğin Hasan Kalyoncu Üniversitesi bu yıl katıldı, çünkü Almanya'dan aldıkları öğrencilerin çok başarılı olduklarını gördüler." dedi.

DÜŞÜK NOTUNUZLA DAHA İYİ YERİ OKUYABİLİRSİNİZ

Almanya'da üniversite okumak için geçerli olan, aranan şartların Türkiye için de geçerli olduğunu hatırlatan Yurtalan, "Almanya ve Türkiye'nin de içinde olduğu 48 ülke 10 yıl önce Bologna süreci denilen sözleşmeyle yapıldı. Her ülkeye yüzde 10 yabancı öğrenci alma koşulu getirildi. Ama şartları üniversiteler kendileri belirlediği için, örneğin burada 1,5 notla tıp okuyamayan bir öğrenci Türkiye'de 2.0'la istediği bölümü okuma şansı elde edebiliyor." dedi.

Eğitim şansını kaçıranlara da yeni bir fırsat sunulduğunu hatırlatan Yurtalan, "Burda Abitur yapmamış olanlar, örneğin Realschule mezunları Köln'deki Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Programlarına kaydolup liseyi okuyabiliyor. O diplomayla Türkiye'de üniversite okuma şansları var. Hatta o belgeyle, bir sene hazırlık kursu ile Almanya'da da okuma şansı var." diye konuştu.

Diplomaların büyük oranda karşılıklı tanındığını bildiren Yurtalan, hukuk ve tıp gibi bazı alanlarda ise ek dersler verilerek mesleğin burada icra edilebileceğini hatırlattı.

SINAVSIZ ÜNİVERSİTEYE GİRME İMKANINI DEĞERLENDİRİN

Üniversite temsilcileri de fuarı çok faydalı buldu. Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nermin Özgülbaş öğrencilerin kulaktan dolma bilgilerle değil de, burada direk bilgi alarak tercih yapmalarının daha sağlıklı olduğuna vurgu yaptı. Bezmialem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu öğrencileri kendilerinde sağlık bölümleri okumayı davet ederken, İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı Selman Arslanbaş, Avrupa'daki Türk öğrencilere vatanlarında üniversite okumaya çağırdı. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer ise yurtdışındaki öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere sınavsız girme imkânları olduğunu hatırlatarak bu haktan yararlanmaya davet etti. CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim şansını kaçıranlara Türkiye'de üniversite... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER