Eğitim Sen: Öğretmenlerin yüzde 42'si mutsuz ve huzursuz


Eğitim-Sen, 7 bölge 40 ilde gerçekleştirdikleri ankete katılan öğretmenlerin yüzde 42'sinin kendisini mutlu hissetmediğini açıkladı. Ankete katılanlar, 'Ülkenin ve eğitimin içinde bulunduğu koşulları göz önüne aldığınızda geleceğe güvenle bakabiliyor musunuz?' sorusuna ise yüzde 90,6 ile 'hayır' cevabını verdi.

Eğitim-Sen 'Öğretmenlerin Çalışma Koşulları ve Sorunlara Bakışı Araştırması' anketinin sonucunu genel merkez binasında açıkladı. Basın açıklamasını yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, araştırmanın 9-20 Kasım tarihleri arasında Türkiye çapında 7 bölge ve 40 ilde gerçekleştiğini söyledi. Hemen hemen tüm okul türleri ve 26 branştan 4 bin 952 öğretmenin ankete katıldığını kaydeden Karaca, katılan öğretmenlerin yüzde 47'sinin erkek, yüzde 53'ü'nün kadınlardan oluştuğunu kaydetti.

Karaca, "Araştırmaya katılanların hizmet yılına bakıldığında yüzde 50,8, 16 yıl ve üzeri, yüzde 21,6'sı 9 -15 yıl arası, yüzde 15,1'i 4-8 yıl arası, yüzde 12,5'i ise 1 -3 yıl arası olarak görülmektedir. Hizmet itibariyle incelendiğinde katılanların yüzde 50,8'inin 16 yıl ve üzeri kıdeme sahip olduğu görülüyor. Bu oran öğretmenlerin mesleki yaşantısı açısından AKP iktidarı öncesini de yaşamaları karşılaştırma yapmaları yönünde olumlu olarak anketimize yansımıştır." ifadelerini kullandı.

Öğretmenlerin mesleklerini yaparken kendilerini huzurlu hissedip hissetmedikleriyle ilgili soruya, katılımcıların yüzde 58'inin mutlu hissettiğini, yüzde 42'sinin ise mutlu ve huzurlu hissetmediğini ifade etti. Karaca, 'neden mutsuz hissediyorsunuz' diye bir soru yönlendirdiklerinde katılımcıların, 'ekonomik şartların yetersizliği, fiziki koşuların zorluğu, mesleki saygınlığın zedelenmesi' cevabını verdiklerini söyledi.

Karaca, araştırma sonuçları ile ilgili şu bilgileri aktardı: "1359 katılımcı siyasi kadrolaşma ve artan baskılardan şikayet etmiş. 1243 öğretmen eğitim politikalarının sürekli değişmesi öğretmen meslek hayatında bizi en çok rahatsız eden sorunlar başlığında yanıtlarını vermiş görünüyor. Katılımcıların 3'te biri maddi koşulların yetersizliği ile meslek saygınlığının olmaması yanıtlarını birbirine yakın olarak vermiş. Bu şıklara ek olarak öğretmenler, eğitim politikasının sürekli değişmesi, 'iş güvencesinin kaldırılacağına ilişkin tartışmalardan endişe duyuyorum, kurumlarda mobbing uygulanıyor, çağın gerisinde kalan eğitim sistemi, çeşitli toplumsal olayların verdiği moral bozukluğu, meslek liselerine gereken önemin verilmemesi, öğretmen görüşlerinin dikkate alınmaması, koşulların her bölgede aynı olmaması, yöneticilerin eğitim emekçilerine karşı tarafsız olmaması, anadilinde eğitimin olmaması, ülkedeki savaş ortamı' gibi cevapların verildiğine tanık oluyoruz."

"YÜZDE 38,7 BASKI VE YÖNLENDİRME İLE KARŞI KARŞIYA OLDUĞUNU BELİRTİYOR"

Katılımcıların yüzde 38,7'sinin çalışırken baskı ve yönlendirme ile karşı karşıya kaldığını belirttiğini ifade eden Karaca, "Azımsanamayacak oranda öğretmen çalışırken baskı altında kaldığını ifade ediyor. Kıdem süresi azaldıkça bu soruya verilen yanıtlar belirgin bir şekilde değişiyor. Özellikle 9 yıldan az mesleki deneyime sahip öğretmenler işyerlerinde baskı ve yönlendirme ile karşı karşıya kaldıklarını belirtmektedirler. Bugün okullarda görev yapan her 4 okul müdüründen 3'ü iktidara yakınlığı ile bilinen yandaş sendika üyesidir. Yeni okul müdürleri göreve başlar başlamaz, kendileri gibi düşünmeyen öğretmenleri baskı altına almaya çalışmakta, idareci olmalarının avantajlarını kullanarak öğretmenleri sendikalardan istifa ettirerek, kendi işaret ettikleri sendikalara üye olmaya zorlamaktadır. Özellikle stajyer öğretmenlerin iktidara yakın sendikaya üye olmaları, aksi takdirde asil olarak atanmalarının zor olacağı söylenmekte, hatta bazı okullarda 'Eğitim Sen'e üye olursanız öğretmenliği unutun' gibi açıkça tehdit içeren ifadeler kullandıkları yönünde çok sayıda şikayet sendikamıza iletilmiştir." açıklamasında bulundu.

"ANGARYA İŞE VERİLEN CEVAP NÖBET"

Bir diğer sorularının 'öğretmenlere angarya işler yaptırılıyor mu' sorusu olduğunu kaydeden Eğitim-Sen Genel Başkanı Karaca, bununla ilgili cevapları da şöyle aktardı: "Bu soruda yüzde 51,2 'evet' yanıtı verdi. Bilindiği gibi son yıllarda okullarda öğretmenlere görevleri dışında işler yaptırılmakta, bu durum geniş bir kesim tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. Öğretmenlerin büyük bölümünün benzer örnekler vermesi dikkat çekicidir. En çok tekrarlanan angarya olarak 'nöbet'in yoğun bir şekilde belirtildiğini görüyoruz. Diğer angarya çalışma örnekleri ise performans, sınav analizleri, MEB'in öğrenci veli anketleri, formlar, ölçme değerlendirme işleri, mesai saati dışındaki toplantılari, keyfi görevlendirmeler, para toplama işleri gibi."

"YÜZDE 90,6'SI EĞİTİMDE GELECEĞE GÜVENLE BAKAMIYOR"

'Ülkenin ve eğitimin içinde bulunduğu koşulları göz önüne aldığınızda geleceğe güvenle bakabiliyor musunuz?' sorusuna katılımcıların yüzde 90,6'sının 'hayır' cevabını verdiğine işaret eden Karaca, "Nedenini sorduğumuzda, hayır yanıtını verenlerin çok büyük bir bölümünün üzerinde ortaklaştığı temel neden eğitim sisteminin sürekli değişmesi' ifadesi olmuştur. İkinci olarak en çok vurgulanan neden bilimsel ve laik eğitimden uzaklaşılması nedenini göstermektedir. Diğer nedenler ise 'Eğitimin dinselleşmesi ve gericileşmesi, tek tip öğrenci yetiştirilmesi, 4+4+4'ün yarattığı tahribat ve okulların dönüşümü." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim Sen: Öğretmenlerin yüzde 42'si mutsuz ve huzursuz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER