Dershanelerin önemine dair en çarpıcı örnek!

Dershanelerin yaygınlaşmasından sonra öğrencilerin başarıları çarpıcı bir şekilde arttı...

Başarılı eğitim, dershanelere çok şey borçlu!

  • Yasaklanması düşünülen dershanelerle ilgili çok ilginç veriler var. 
  • O veriler, aslında dershanenin neden gerekli olduğunu gözler önüne seriyor. 
  • İşte dershanelerin yaygınlaşmasından sonra doğu illerinde değişen başarı tablosu. Kıyaslar çok çarpıcı.
Dershaneler olmasaydı ne olurdu?...

Röportaj: "Düşünmeye bile gerek yok tek bir net bile çıkaramazdım."

Diyarbakırlı genç sorunun cevabını böyle veriyor. Ancak daha net bir cevap görmek isteyenler için de istatistikler açık açık konuşuyor. İşte dershanelerin kırsalda da yayılmaya başladığı 2000 yılı öncesi ve sonrasında üniversiteye giren öğrencilerin sayısındaki değişim... 

İlk örnek Batman. 1990 yılında şehirde hiç dershane yoktu ve üniversiteyi kazanan öğrenci sayısı sadece 35'ti. 1991 yılında ilk dershane açıldı ve sayı 1 yılda 115'e ulaştı. Bugün şehirde 10 dershane var ve üniversiteye yerleşmeye hak kazanan gençlerin sayısı tam 6 bin 921...

Röportaj 2: "Uçak mühendisliğine hazırlanıyorum. Burada sistem komple değişti. Neredeyse tamamı değişti. Ben bu sistemi lisede kazanamam liseye gidip okuyamam."

İşte bir başka şehir: Siirt... Siirt'te 1993 yılında sadece 2 dershane var. Kazanan öğrenci sayısı 176. 2003 yılında açılan dershane 4'e ulaşıyor, kazanan sayısı da 3'e katlanarak 624 oluyor. Ve yıl 2013... Dershane sayısı 5, kazanan öğrenci sayısı 1360.

Dershaneyle gelen değişimi ilçelerde görmek daha da kolay. Şırnak'ın Cizre ilçesinde hiç dershanenin olmadığı 1993 yılında üniversiteyi kazanan öğrenci sayısı sadece 4'ken, 2 dershanenin hizmet verdiği 2003 yılında bu sayı 72 oluyor. Bugün 3 dershanenin bulunduğu ilçede üniversite kazanan öğrenci sayısı 532...

Röportaj 3: "Benim şu andaki Cizre itibariyle söylüyorum. Eğer bu dershaneler olmasa tahmin edersem bu kadar insanların üniversiteyi kazanıp yüksek ihtisasları doktoraları ve daha araştırmaları yapmak için bence çok yetersiz olurdu. "

Artık dershanelerin yanı sıra ücretsiz eğitim veren okuma salonları da var. 

Röportaj 3: "Kızım o zaman Türkiye birincisi çıktı. Fen lisesini kazandı, Adana fen lisesini. Bütün hocalarımızdan Allah razı olsun. Seferberlik oluyorlar. Bizim için yani."

Adana'da 2011 yılında SBS'de 500 tam puan alarak Türkiye birincisi olan Zeynep Kayagüney'in babası İzzet Kayagüney böyle söylüyor. Grafikler de, öğrencilerin eksiklerini tamamlayan dershane ve etüt merkezi gibi kurumların başarıya ulaşan gençlerin sayısının her geçen gün artmasına katkıda bulunduğunu gösteriyor. 
<< Önceki Haber Dershanelerin önemine dair en çarpıcı örnek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER