Altın fiyatları için çok kritik uyarı!

Altın fiyatları için son beklentiler ne yönde? İşte uzmanından son tahminler...

Altın fiyatları için çok kritik uyarı!

  • Altın fiyatları için kritik tarih 22 Mayıs.
  • Altında aşağı yönlü seyir devam edebilir.
  • Yatırımaltından ümidini kesti.

Altın Fiyatlarındaki son durumu değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, hafta boyunca dolar paritesine ters yönde hareket eden altın fiyatının hafta süresince aşağı yönlü dalgalı seyir izleyerek 1.400 dolar/ons üzerindeki fiyat seviyesine veda ettiğini söyledi.
        
"Yatırımcı altından ümidini kesti" diyen ve Kapalıçarşı Altın Piyasası'nın cuma kapanışında altının 1.360 dolar/ons'tan işlem gördüğünü anımsatan Yıldırımtürk, "Yeni haftada altın yine dolar paritesine ters yöndeki hareketini sürdürebilir. Özellikle 22 Mayıs Salı günü ABD'de yayınlanacak Fed'in son tutanaklarında tahvil geri alım programı konusunda bir sinyal verilmesi halinde altın fiyatında aşağı yönlü seyir devam edebilir" uyarısında bulundu.

         
Küresel ekonomideki gelişmelerin altına etkilerine de değinen Yıldırımtürk, "Temelde ABD ekonomisindeki ılımlı toparlanma ve mali uçurum konusunda eylül ayına kadar bir sorun olmayacağının açıklanması ve Fed'nin aylık tahvil geri alım programını daha kısa sürede sınırlayıp, sonlandırabileceği beklentisinin güçlenmesi ve altın fiyatındaki fiziki talebin hız kesmesi altın fiyatının düşüşündeki önemli gerekçeler olarak sayılabilir" değerlendirmesini  yaptı.
         
Altın fiyatının haftalık seyrine bakıldığında hafta başındaki 1.437 dolar/ons'tan başlayan gerilemenin 1.420 dolar/ons desteği kırıldığında daha da hızlandığına dikkati çeken Yıldırımtürk, "ABD'li büyük yatırım fonlarından gelen yüklü satışlara vadeli ve kaldıraçlı piyasalardan gelen açığa satışlar da eklenince, bu durum düşüşün hızlanmasında etkili oldu. Altın fiyatı kısa vadeli  teknik destek seviyeleri olan 1.390-1.375 dolar/ons düzeyinde kısa süreli  dinlendikten sonra Asya borsalarında alımların zayıflamasıyla cuma günü öğleden  sonra 1.365 dolar/ons'a kadar da geriledi" diye konuştu.
         
"Gelecek haftada da 24 ayar altın fiyatı yine dolar/ons ve dolar/TL'ye  duyarlı seyrini sürdürecektir"
         
Teknik olarak altın fiyatının 1.360 dolar/ons desteğinin kırılması halinde 1.330-1.320 dolar/ons desteğine kadar gerileyebileceğine dikkati çeken Yıldırımtürk, Fed tutanaklarında parasal genişlemeden söz edilmemesi durumunda bir miktar tepki alımlarıyla altının yeniden 1.360-1.390 dolar/ons bandındaki hareketini sürdürebileceğini söyledi.
         
Kapalıçarşı Altın Piyasası'nda 24 ayar altın fiyatının daha farklı bir  görünüm sergilediğini belirten Yıldırımtürk, şunları kaydetti:
         
"24 ayar altın fiyatında dolar/ons fiyatına duyarlı seyrin yanında dolar/TL fiyatının daha baskın olduğu görüldü. Dolar paritesinin yükselişiyle Hazine'nin hafta içindeki yüklü itfası ve Merkez Bankasının (MB) faiz indiriminin de etkisiyle hafta başında 1,8060 liradan işlem gören dolar, cuma gün sonuna doğru 1,8460 liraya yükseldi. Bu nedenle de 24 ayar altın fiyatı altının dış piyasa fiyatına göre daha sınırlı geriledi. Bu gerekçeyle hafta başında 84,00 TL/Gr'dan işlem gören 24 ayar altın  fiyatı cuma gün sonunda 81,00 TL/Gr'a kadar geriledi. 24 ayar altın fiyatı  haftayı 81,00 TL/Gr'dan kapadı. Gelecek haftada da 24 ayar altın fiyatı yine dolar/ons ve dolar/TL'ye duyarlı seyrini sürdürecektir."
<< Önceki Haber Altın fiyatları için çok kritik uyarı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER