Altın fiyatları için korkutan tahmin!

Altın fiyatları önümüzdeki günlerde nasıl olacak? İşte uzmanlardan son tahminler

Altın fiyatları için korkutan tahmin!

Altın Fiyatları ile ilgili uzmanlardan yatırımcılara çok önemli bir uyarı geldi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının 2014 yılında nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldırımtürk, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) hala parasal sıkılaştırma konusunda karar veremediği için 2014 yılının kritik bir yıl olacağını, bugüne kadar yapılan Fed'in aylık toplantılarında dikkat çekilen konulardan biri olan ABD büyümesinin yüzde 3'ler civarında gerçekleştiğini yani bu konuda sıkıntı olmadığını ancak istihdam konusunda aylara göre çelişkili veriler geldiğini söyledi.

Yıldırımtürk, bütün bu gelişmelerden en çok altının etkileneceğini dile getirerek, 2014 yılı mart ayı sonunda, parasal sıkılaştırmaya başlanması halinde "altın fiyatları düşebilir, biz şimdiden açık altın pozisyonu oluşturalım, açığa satalım" gibi pozisyonlar olabildiğini ancak işsizlik başvuruları gibi istihdamın göstergesi olan aylık veriler olumsuz geldiğinde pozisyonların kapatıldığını ve altın düşecek derken tam tersine yükselişe geçtiğini anlattı.

Bu seyrin aşağı yukarı eylül ayından bu yana devam ettiğini vurgulayan Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

"Çok kaygan bir zeminde çok dalgalı bir seyir izledik. Bundan böyle eğer mart ayına kadar böyle bir süreç yaşarsak, altın 2014'ün ilk çeyreğinde de bu dalgalı seyrini sürdürecek. Ancak bu arada 18 Aralık'ta veya Ocak ayındaki toplantı sonrasında takvim açıklandığında, ilk etapta sinyali bile gelmiş olsa altın fiyatları bir anda 1.200 doların aşağısına, 1.100 dolara kadar inebilir. Bundan böyle altında 1.250 dolarla 1.200 dolar arasında bir dalgalı seyir devam edecek diye düşünüyorum. Tabii içerde de yansımaları olabilir. Özellikle Dolar/TL'den kaynaklanan fiyat belirlemesi oluyor. Burada da TCMB'nin uyguladığı para politikası önemli. İlk etapta altının onsu 1.070-1.050 dolar, daha sonra da 1000 dolara kadar gerileyebilir. Ben 2014 yılı için altının onsu 1.250 dolardan 1000 dolarlara kadar gerileyebileceğini düşünüyorum."

Altındaki düşüşünün en büyük sebebinin Amerikalı büyük fonların ellerinde yüklü miktarda altın olmasından kaynaklandığını belirten Yıldırımtürk, "Bu yıl doların 2 TL olmasına kimse ihtimal vermiyordu. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde de dövizde aşırı talep olur da TCMB değişik enstrümanlarla bunları önlemeye çalıştığı halde başarılı olamazsa, dolardaki yükseliş altının iç piyasa fiyatının daha sınırlı gerilemesinde etkili olabilir. Benim düşüncem altının en az 2 yıl 65-75 TL aralığında seyretmesi yönünde" ifadelerini kullandı. 

<< Önceki Haber Altın fiyatları için korkutan tahmin! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER