Dolar patladı gitti, herkes merakta

Merkez Bankası üzerindeki baskı piyasanın dengesini bozdu. Ekonomistler istifa etmeli mi, etmemeli mi sorusunu değerlendirdi

Dolar patladı gitti, herkes merakta

Piyasalardaki doların yükselişi ve borsada düşüş, uzmanları endişelendiriyor. Ekonomistler, mali kriz uyarısı yaparken Tayyip Erdoğan'ın uzun bir süredir Merkez Bankası Başkanı'na yaptığı faiz indirimi baskısıyla ilgili 2'ye bölündü. Bazı ekonomi yazarları Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı'nın istifasını artık vermesi gerektiğini ifade ederken bazıları da kararlı duruşunu sürdürmesini istedi. 

EKONOMİSTLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Ekonomistler ikiye bölündü. Bazıları Başçı'nın bugüne kadar ki sağlam duruşu ve Merkez'in piyasaya dolar satışınının piyasayı rahatlattığını ve doların aşırı değerlenmesinin önüne geçtiğini öne sürdü. Başçı ve Babacan hakkında 'vatan hainliğine' varan söylemlerin ardından Davutoğlu'nun araya girmesi gerektiğini düşünenler de hem Başçı hem de Babacan'ın artık istifa etmesi gerektiğini savunuyor.

TURHAN BOZKURT: DİRENMELİ

“Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, tezvirata rağmen istifa etmemeli. Hükümet de Başçı’ya daha kararlı destek vermeli. Piyasanın Başçı’ya itimadı tam. Baskı altında bile ilkelerinden taviz vermemesi Türkiye’ye duyulan güveni artırıyor. İstifasının faturasını 77 milyon öder. Üstelik istifaya zorlayanlar, bu noktaya gelinmesinde hiç dahli olmamış gibi Başçı’nın gıyabında, “Enkaz devraldık.” pişkinliğini serdedecektir.”

ERDAL SAĞLAM: BAŞBAKAN DEVREYE GİRSİN, İSTİFALARINI ALSIN

“Piyasa uzmanları zaten bir süredir Hükümet çevrelerinin "seçim öncesi ekonomiyi krize sokacaklar" fobisinin dillendirildiğini hatırlatıyor. Belli ki Erdoğan hem ayrılmalarını istiyor hem de kendilerini istifa ettirip faturayı keseceği bir yer arıyor.  Bence çözüm belli; Başbakan artık devreye girmek zorunda. Ya gidip Cumhurbaşkanı'na artık tartışmayı bitirmesini istemeli ya da Babacan ve Başçı'dan istifalarını istemeli. Her iki tarafın da böyle bir formüle razı olacağını sanıyorum. Ekonominin daha fazla yıpranmasına artık göz yumulmamalı. Bu formülle sorumluluk direk Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geçmiş olur ki; zaten işin aslı da bu…”

ESKİ MB BAŞKAN YARD. AYDIN ESEN: İSTİFA ETMELİ

Aydınlık gazetesi'nin konuştuğu Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ekonomist Aydın Esen, Cumhurbaşkanı’nın işe karışmasıyla siyaset ve tekniğin karıştığını ifade ederek Başçı’nın erken faiz indirimi sinyalinin son derece yanlış bir hamle olduğunu söyledi. Esen, “Merkez Bankası’nın zikzak yapması çok olumsuz. Şu anda şamar oğlanına dönmüş vaziyetinden çıkması lazım. Böyle bir yönetim olmaz’’ dedi. 

Zaman/Hürriyet/Aydınlık
<< Önceki Haber Dolar patladı gitti, herkes merakta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER