'FED'in kararı oh çektirdi'

Piyasa uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, kararın gelişmekte olan ekonomilere yöneten insanlara 'derin bir oh' çektirdiğini belirtti

'FED'in kararı oh çektirdi'

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımına devam yönündeki kararı, Türkiye'de piyasaları olumlu etkiledi. Uzmanlar, gelişmekte olan ülkeler için olumlu sayılabilecek kararın beklentiler yönünde olmadığını dile getirdi. Piyasa uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, kararın gelişmekte olan ekonomilere yöneten insanlara 'derin bir oh' çektirdiğini belirtti. 

Piyasadaki beklentilerin FED'in kararı ile aynı yönde olmadığını da kaydeden Mehmet Ali Yıldırımtürk, uzmanların bu konuda yanıldıklarını açıkladı. Yıldırımtürk, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yıl sonu dolar tahmini konusundaki iradesinin gerçekleştiğini söyleyerek, küçük yatırımcılar için özellikle altındaki dalgalanmaların takip edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Sabah saatlerinden itibaren piyasadaki hareketliliği yakından takip eden Kapalıçarşı esnafı, ABD'den gelen tahvil kararlarını yakından izledi. Piyasalardaki beklentilerle ters düşen FED kararını yorumlayan Mehmet Ali Yıldırımtürk, uzmanların ileriye yönelik altın ve tahvil piyasasına yönelik tahminlerinin bu kararla ters düştüğünü ve yanıldıklarını ifade etti. FED'in kararının en zayıf beklenti olduğunu söyleyen Yıldırımtürk, "Son gelen verilerle Amerikan ekonomisinde beklenen toparlanmanın olmadığını ve bu yüzden de kesintiye gitmeyeceğini ile birlikte tahvil geri alımlarına devam edeceğini açıkladı. Bu karar gelişmekte olan bizim gibi ekonomilerin yöneticilerine derin bir oh çektirdi. Piyasalarda yabancılar yatırımlarından vazgeçip, dolar alıp yurt dışına çıkıyorlardı. Şimdi o süreç biraz ertelenmiş oldu." diye konuştu. 

'MERKEZ BANKASI BAŞKANI DOĞRU TAHMİN YAPTI'

Kararın spekülatif ortamı daha da iyileştirdiğini söyleyen Yıldırımtürk, spekülatif işlem ve hareketlerin piyasada daha yoğun görüleceğini söyledi. Amerika'dan gelen kararın en büyük etkisinin altında gerçekleştiğini ve bin 350 dolara kadar yükseldiğini anlatan Yıldırımtürk, dolar kuru tahminlerine ilişkin Türkiye Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın yıl sonu tahminin gerçekleşeceği yönünde görüş bildirdi. Başçı'nın tahmininin ve piyasaya müdahale yönündeki hareketlerinin bu karar sonrasında daha da anlamlı hale geldiğini belirten Yıldırımtürk, "Başçı, Türk Lirasını aslanlar gibi koruyacağını, doların da yıl sonunda 1.92 seviyelerinde olacağını bunun da şaşırtıcı olmayacağını söylemişti. FED kararından sonra dolar iç piyasada 1.93 seviyesine kadar geriledi." değerlendirmesinde bulundu. 

ALTIN DIŞ PİYASALAR KADAR YÜKSELMEDİ

Altındaki hareketin dış piyasalardaki kadar olmadığını ve orada yükselme yaşanırken iç piyasada nispeten çok yükselmediğini belirten Yıldırımtürk, 24 ayar altın dün 83 lira civarında satılırken, bugün 86 lira olduğunu belirtti. Küçük yatırımcıların dalgalanmalar sırasında altınlarını satın, ya da altın alımı yönünde hareket edebileceklerini belirten Yıldırımtürk, altının ancak 5-10 yıl gibi uzun vadelerde düşünüldüğünde piyasadaki düşüşlerde altın alınabileceğini sözlerine ekledi. 

Vatandaşlar ise piyasadaki hareketliliği kendi imkanları çerçevesinde takip ediyor. Esnaflar ise Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın tahmininin yerinde olduğunun ortaya çıktığı görüşünde. 

AA
<< Önceki Haber 'FED'in kararı oh çektirdi' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER