Moody's'den Türkiye'ye ciddi uyarı

Amerikalı kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’yi güney sınırındaki siyasi karışıklıklar ve Amerikan Merkez Bankası FED’in muhtemel faiz indirimi ile likiditenin daralma ihtimali konusunda uyardı.

Moody's'den Türkiye'ye ciddi uyarı

Uluslararası kredilendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın getirdiği riskler ve yatırımcıların kararlarını etkileyen dış faktörlerin taşıdığı riskleri hatırlatarak, Türkiye’nin bunlardan olumsuz etkilenebileceğini ve bunun not üzerine baskı oluşturacağını açıkladı. 

Kurumun açıkladığı raporda “Türkiye’nin kamu finansmanı kredi notunun güçlü bir yanı olsa da not, ekonomik büyümedeki yavaşlama ve kırılgan yatırımcı güveninden olumsuz etkilenebilir.” ifadesine yer verildi. Moody’s, Türkiye’ye Baa3 notu verirken görünümünü de negatif olarak belirlemişti. Önümüzdeki dönemde Türkiye’yi bekleyen riskleri sıralayan kredilendirme kuruluşu, bu durumun banka ve şirketlerinin kredi profili üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini belirtti. 2008’de son aylarında kendini gösteren küresel krizden nispeten az etkilenen Türkiye, ekonomik daralmanın faturasını 2013’ten sonra daha küçük büyüme oranları ile ödedi. Büyüme rakamlarındaki gerileme Türkiye’nin kredi notu üzerinde risk oluşturuyor.

Zaman'ın haberine göre; Türk şirketlerinin düşük ekonomik büyümeden sert darbe alacağı uyarısında bulunan kuruluş, ihracat odaklı şirketlerin ise değer kaybeden Türk Lirası’ndan fayda göreceğini kaydetti. Kredi derecelendirme şirketi, Türkiye’ye sermaye girişlerinde azalmanın şirketlerin fonlamaya erişimlerini düşüreceğine inanırken enflasyon baskısının ve jeopolitik risklerin tüketici ve yatırımcı duyarlılığına zarar vereceği uyarısında bulundu. Raporda Türkiye’nin yabancı sermaye girişlerinden kaynaklanın volatilite nedeniyle maruz kaldığı risklerin son dönemde jeopolitik risklerin artışı, iç politikalardaki belirsizliklerin sürmesi ve Amerikan Merkez Bankası FED’in kısa vadeli faizleri artırma ihtimali ile oluşacak likidite azalması sebebiyle artacağının altı çizildi.

BÜYÜME, 4 YILDIR DIŞARIDAN FİNANSE EDİLİYOR

İhracatın beklediği risklere değinen Moody’s raporunda, “Türkiye’de ekonomik büyüme son 4 yıldır dışarıdan finanse edilen iç talep ile sağlanıyor.” denildi. Kuruluş, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının 2014-15’te gayri safi milli hasılanın (GSYH) yüzde 25’ine ulaştığı dönemde yabancı sermaye girişinde artış olmasını güvence altına alma maliyetinin de artmasını bekliyor. Hükümet finansmanı kredi açısından güçlü bir özellik olsa da ekonomik büyümedeki yavaşlama ile yatırımcı güveninin kırılgan olmasının hükümet finansmanını olumsuz etkileyeceğine vurgu yapıyor. Türk bankacılık sisteminin fonlama yapısı üzerine ifadelerinde bulunduğu raporunda Türk varlıklarına yönelik dış iştahta görülen volatiliteden kaynaklı riskler bulunduğuna dikkat çekildi. Bu durumun bankaların büyüme fırsatları ve kârlılığında gerileme olabileceğine de dikkat çekildi. Bu kırılganlığın bankaların son yıllarda artan kaldıracı, bilanço büyümesinin yerel sermaye artışını geçmesi ve yükselen yeniden finansman risk nedeniyle de büyüdüğünü belirten Moody’s, bununla birlikte güçlü sermaye tamponlarının riskleri yumuşattığını belirtti.

Moody’s raporundan başlıklar

IŞİD tehdidi yüzünden sınır güvenliği ve Amerikan Merkez Bankası FED’in muhtemel faiz artışı gibi dış kırılganlıklar Türkiye’nin kredi notu, banka notları ve şirket kredi profilleri üzerinde baskı oluşturuyor.

Son 1 yıldır büyümenin 2010-2013 döneminden yakalanan oranlardan daha zayıf bir görünüm oluşturması kredi notunun düşmesi riskini doğuruyor.

Dış finansman ihtiyacını karşılayacak yabancı sermaye girişinde artışı güvenceye almanın maliyeti artabilir.

Kamu finansmanı, kredi açısından güçlü bir taraf oluştursa da büyümedeki yavaşlama ve yatırımcı güveninin kırılgan olmasından olumsuz etkilenebilir.
<< Önceki Haber Moody's'den Türkiye'ye ciddi uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER