TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan önemli açıklamalar

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Futbolda nasıl yıldızlar koruma altına alınıyorsa ekonominin yıldızları da öyle koruma altına alınmalı. Onları çeşitli ceza ve ikazlarla ürkütmemeliyiz." dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan önemli açıklamalar

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın(EBSO) geleneksel Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni'nde 183 sanayici ve 2 girişimciye plaket verildi. Ödül törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve MHP İzmir Milletvekilleri Oktay Vural ve sanayiciler katıldı. Programa İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve AK Parti'den hiçbir milletvekilinin katılmaması dikkat çekti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, ödül alan firmaları 'Ekonominin Yıldızları' olarak nitelendirdi. Hisarcıklıoğlu, "Futbolda nasıl yıldızlar koruma altına alınıyorsa ekonominin yıldızları da öyle koruma altına alınmalı. Onları çeşitli ceza ve ikazlarla ürkütmemeliyiz." dedi. İzmir'deki EBSO, İTO ve İTB'nin 5 yıldızlı olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Odalarımızda puan alıyor. Ben de uluslararası kuruluşlarca 100 üzerinden 100 alan bu 3 odamızı kutluyorum. Onlar da İzmir'in 5 yıldızlı odaları." dedi. İzmir ile ilgili de ekonomik rakamlar veren Hisarcıklıoğlu, "İzmir'in bankalardaki parası 53 milyar TL. İzmirliler bunun tamamını yatırım olarak kullanılırken diğer illerden de yatırımlar yine İzmir'e gelmiş. İzmir-İstanbul otoyolu, İzmir-Ankara hızlı treni ve yeni fuar alanı yapıldığında İzmir'in vizyonu daha iyiye gidecek. İzmir'in 163 milyar liralık bir ticaret potansiyeli var. Eğer Türkiye İzmir gibi olsaydı Türkiye yüzde 33 daha zengin olurdu." şeklinde konuştu.

'ELEKTRİKTEKİ KAYIP-KAÇAK KABUL EDİLEMEZ'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicinin önündeki engelleri ve neler yapılması gerektiğini anlattı. Kıdem tazminatı konusunun tekrar ele alınması gerektiğini savunan Yorgancılar, "Bunun yanında petrol fiyatları düşse de enerji maliyetleri hala yüksek. Sanayicimize vize engeli de kaldırılmalı, kaynak kullanım destekleme fonu, peşin vergi fonu gibi maliyet arttırıcı yükler alınmalı, iş kazalarında sadece işverenlere sorumluluk yüklenmemeli, elektrikteki kayıp kaçak bedelleri kabul edilemez." diye konuştu. Yorgancılar, sorunların aşılması için yapılması gerekenleri de şöyle anlattı: "Hazırlanan tüm eylem planları hayata geçinilmeli, Organize Sanayi Bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinde ortak kümelenmeye gidilmeli, Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılarak yerli malı kullanım oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e çıkarılmalı ve kullanılması şart tutulmalı. Af yerine ödül sistemi getirilmeli, hukuktan ekonomi reformlarına kadar tüm reformlar yapılmalı. Yeni bir sanayi heyecanına, istihdam ve ihracat hamlesine ihtiyacımız var. Tasarrufu da arttırmalıyız ama para kazanamadıkça bu da zor."

'YÜZDE 3 BÜYÜME BAŞARISIZLIKTIR'

Yorgancılar, Türkiye'de yüzde 3 büyümeyi başarı olarak gören Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tersine başarısızlık olarak nitelendirdi: "Yüzde 3'lük bir büyüme oranı başarısızlıktır. Biz daha fazlasını yapabilecek kapasitedeyiz. Yeter ki desteklenelim. Gelecek senaryolarda yanlış adımlar atılması tek endişemizdir. Bunun için sermayemizi güçlendirmeliyiz. Bizler umutlu olmak zorundayız ki genç ve kadın girişimcilerimize örnek olalım. Serbest şehirden sanayiye kadar pek çok hayali oyan İzmir Türkiye için şanstır ve bu şans iyi değerlendirilmeli."

'YASALAR BİR GECEDE DEĞİŞMESİN'

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise yasaların bir gecede değişmesinden ve bürokrasiden şikayet etti. Türkiye'nin ve dünyanın belirsizlikler ve risklerle dolu bir süreçten geçtiğini dile getiren Esen, küresel krizin yanı sıra terör eylemlerinin de arttığına dikkat çekti. Esen, "Savaşın olduğu yerde ticaret gelişmez. Avrupa Birliği çıpasından her geçen gün kopuyoruz. Tüm bunlar risk algımızı güçlendiriyor. Reel sektörü ikinci plana iten büyüme modeli sürdürülebilir olmaz. Sürdürülebilir büyüme için sanayinin tercih edilmesi her zamankinden önemli hale geldi. Yerli ve yabancı yatırımcıların bürokratik engellere takılmasını istemiyoruz. Yatırım ve üretimin sekteye uğratılmaması adına bürokratik sistem esnetilmeli. Yasaların geceden sabaha değiştirilmesi ciddi mağduriyetlere yol açıyor. Yasal değişikliklerde ilgili tüm kesimlerin görüşü alınmalı." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan önemli açıklamalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER