Türkiye ekonomisi için alarm verdiren rapor

CHP'nin hazırladığı rapora göre Irak krizinin Türkiye'ye faturası 8,5 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Türkiye ekonomisi için alarm verdiren rapor

CHP, Irak'ta yaşanan krizin Türkiye'ye faturasını hesapladı. 96. Ekonomik Görünüm Raporu'nu tamamlayan CHP, Irak krizini ve Türkiye ekonomisi üzerine olası etkilerini mercek altına aldı.

Rapora göre, petrolün varil fiyatının artmasıyla Türkiye'nin enerji faturası 4,5 milyar dolar kabaracak, bölgeye yapılan ihracat 2,5 milyar dolara yakın azalacak, ihracata bağlı taşımacılık hizmetleri ve krizin Türk müteahhitlerinin bölgedeki işlerine yapacağı etkiyle fatura 8,5 milyar doları bulacak.

"EKONOMİDE MANEVRA ALANI KALMADI"

Öte yandan hükümetin yanlış politikaların bedelinin vatandaşa yüzde 9'ları aşan enflasyon, cari açığa 8-8,5 milyar dolarlık ilave yük ve başta Güneydoğu olmak üzere pek çok ilde daha yüksek işsizlik olarak ciro edileceğinin öne sürüldüğü raporda, "Ancak işin daha da kötüsü ekonominin dengeleri bu şoku emecek manevra alanına sahip değil. Hükümet yerel seçimler öncesi izlediği popülist politikalarla bütçede hareket alanı bırakmamıştır. Dolayısıyla kamu maliyesiyle bu şokun telafi edilmesi imkânı kalmamıştır. Yine para politikası da yüksek enflasyon ve yüksek cari açık nedeniyle fazla bir hareket alanına sahip değildir. Hükümet derhal dar, mezhepçi dış politika anlayışını terk etmeli, taraf değil uzlaştırıcı olarak Türkiye'nin yumuşak gücünü kullanmalı, ülkemize yönelik risk algısını ve primini azaltmalıdır" ifadeleri kullanıldı..
<< Önceki Haber Türkiye ekonomisi için alarm verdiren rapor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER