Türkiye enerjide dört köşe olacak!

Nükleer reaktörlerden sadece ikisinin faaliyete geçmesiyle Türkiye'nin 7.2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatı azalacak. Santraller 9 şiddetinde depreme karşı dayanıklı olacak.

Türkiye enerjide dört köşe olacak!

Sinop'a inşaa edilecek nükleer santralin mimarı belli oldu. Dev projeyi Japon-Fransız ortaklığı tamamlayacak.

22 milyar dolarlık proje 4 üniteden oluşacak. İlk ünitenin 2023 yılında faaliyete girmesi planlanıyor. 

Yılda 40 milyar kilovat saat elektrik üretecek olan nükleer santralin ayrıntılarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız anlattı:

"Elektrik üretimiyle alakalı çok ciddi blok bir üretim olacak. 500 adetten fazla parça üretecek bir sanayi oluşması gerekiyor."

Nükleer santralin faaliyete girmesiyle enerjide dışa bağımlılığın azalacağına dikkat çeken Bakan Yıldız, yılda 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının kesileceğini açıkladı.

Santrallerin güvenlik açısından en üst önlemlerle inşaa edildiğini söyleyen Enerji Bakanı, her iki nükleer santralin de 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacağını ifade etti. 

Bakan Yıldız, Türkiye'de muhtemel bir deprem sonrasında tsunami ihtimalinin ise düşük olduğunu söyledi. 

Enerji muhabirleriyle kahvaltılı basın toplantısında biraraya gelen Bakan Yıldız, "Kerkük-Yumurtalık boru hattına 300 bin varil petrol eklenecek" iddialarını da değerlendirdi. Kerkük-Yumurtalık boru hattının günlük kapasitesinin 1 buçuk milyon varil civarında olduğunu söyleyen Enerji Bakanı; "Bu kapasiteyi hangi petrolle doldurmak isterlerse doldurabilirler" dedi.

<< Önceki Haber Türkiye enerjide dört köşe olacak! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER