Yıldırım: Türkiye’nin her tarafında yaygınlaştırıyoruz

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk havacılık sektörünün 2003 öncesinde İstanbul, Antalya, Ankara ve İzmir gibi merkezlere sıkışmış durumda iken, sivil havacılığın önünün açılmasıyla sektörün adeta uçtuğunu söyledi.

Yıldırım: Türkiye’nin her tarafında yaygınlaştırıyoruz

Yıldırım, "Şimdi bir benzerini de sıcak hava balon işletmeciliğinde yapıyoruz. Yaptığımız düzenlemeyle birlikte Kapadokya Bölgesi’nde gerçekleşen balon uçuşlarını Türkiye’nin her tarafında yaygınlaştırıyoruz." dedi. 

Binali Yıldırım, sıcak hava balonu işletmeciliğinin Türkiye'de önünü açan düzenleme ile ilgili açıklamada bulundu. Sıcak hava balonlarının su üstünde uçuş yapmasına imkan tanıyan düzenlemeyi hayata geçirildiklerini belirten Yıldırım, "Hava yolu taksiden kargo taşımacılığına kadar birçok alanda önemli büyümeler yaşanırken, gözden uzak büyümenin yaşandığı bir diğer alan balon işletmeciliği. Hayata geçirilen düzenleme ile sıcak hava balonculuğu Türkiye genelinde yaygınlaşacak. Balon işletmelerinin sayısında da önümüzdeki dönem hızlı bir artış olacak." dedi. 

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, dünyanın her yerinde sıcak hava balon işletmeciliğinin yoğun ilgi gördüğünü, özellikle turistik amaçlı yaygın olarak kullanıldığını belirterek, sektörün Türkiye'de de gelişmesi için önünde bulunan bir takım engelleri kaldırdıklarını ifade etti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)'nün yaptığı bir düzenlemeyle sıcak hava balonlarının su üstünde uçuş yapmasına imkan tanındığına işaret eden Yıldırım, böylece artık balonların kıyı şeritlerinde ve göl bölgelerinde de uçabileceğini belirtti. 2003'te 6 olan sıcak hava balon işletmecisi sayısının bugün 19’a yükseldiğine dikkat çeken Yıldırım, balon işletmelerinin sayısında önümüzdeki dönemde hızlı bir artış beklediğini kaydetti. Yıldırım, "Sivil havacılıkta ağırlıklı olarak hava yolu taşımacılığı ve yolcu sayısındaki artış gündeme gelse de havacılığın her alanında çok önemli gelişmeler söz konusu. Hava yolu taksiden kargo taşımacılığına kadar birçok alanda önemli büyümeler yaşanırken, gözden uzak büyümenin yaşandığı bir diğer alan ise balon işletmeciliğidir.’’ diye konuştu.

Binali Yıldırım, Türk havacılık sektörünün 2003 öncesinde İstanbul, Antalya, Ankara ve İzmir gibi merkezlere sıkışmış durumda iken, sivil havacılığın önünün açılmasıyla sektörün adeta uçtuğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı, "Şimdi bir benzerini de sıcak hava balon işletmeciliğinde yapıyoruz. Yaptığımız düzenlemeyle birlikte Kapadokya Bölgesi’nde gerçekleşen balon uçuşlarını Türkiye’nin her tarafında yaygınlaştırıyoruz. Antalya bölgesinde de son yıllarda ivme kazanan sıcak hava balonlarının, deniz ve kapalı sular üzerinde yapacağı uçuşlara belirli koşullara bağlı olarak izin veriliyor. Böylece Kapadokya’da gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği balon turları, Ege ve Akdeniz gibi turizm bölgelerinde de yaygınlaştıkça turizm faaliyetlerinde de önemli bir gelişmeye sağlayacak.’’ dedi.

YENİ UÇUŞ BÖLGELERİ OLUŞTURULACAK

Kapadokya yöresinde gerçekleştirilen balon uçuşlarının, alternatif olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde de yapılacağını ifade eden Yıldırım, son yıllarda balon işletmeciliğini geliştirmek anlamında da önemli düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Geçmişte şirketler faaliyetlerini en az iki balonla sürdürebilirlerken, yeni düzenlemeyle de en az beş sıcak hava balonu bulundurmaları şartı koyduklarını aktaran Yıldırım, "Önceden yabancı pilot sayısında kısıtlama yokken, şimdi pilot sayılarının yüzde 51’den fazlasının Türk olması zorunluluğu getirdik. Bir taraftan sektör gelişirken, diğer yandan da insanımızın istihdam edilmesini amaçlıyoruz." dedi. 

KAPADOKYA SICAK HAVA BALONCULUĞU İLE KALKINDI 

Sıcak hava balonculuğu, Kapadokya turizminin vaz geçilmezleri arasında yer alıyor. Bu iş için SHGM'den alınan ruhsat sayısı son 4 yılda 4 kat arttı. Kapadokya'nın balon turlara uygunluğu 1980'li yılların sonunda keşfedildi. 10 yıl öncesinden itibaren de ticari uçuşlar başladı. Son yıllarda bölgeye hava yoluyla gelen turist sayısındaki artış da sektörün büyümesinde etkili oldu. Yeni işletmelerle birlikte sektör büyürken, yaklaşık bin 400 kişiye de istihdam sağladı. SHGM verilerine göre bölgede 10 yıl öncesine kadar 6 işletme 31 balon vardı. İşletme sayısı bugün 20'ye, balon sayısı 140'a çıktı. Kapadokya'ya geçen yıl gelen 2 milyonu aşkın turistin yaklaşık 400 bini balon turlarına katıldı. Bu turlardan 60 milyon Euro gelir sağlandı. 2012'nin ilk 8 ayındaki döviz geliri de 50 milyon Euro'yu buldu. 
<< Önceki Haber Yıldırım: Türkiye’nin her tarafında yaygınlaştırıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER