Elektrik faturaları çarpacak

“Damat Yasası” olarak da bilinen yeni kanun tasarısı TBMM tarafından kabul edildi. Yasa ile elektrik faturalarında vatandaş artık sadece ‘kayıp kaçak' bedelini değil, ‘yatırım' bedelini de ödeyecek. Üstelik yargı yolu da kapandı. Yasa ile TRT’ye vatandaşın cebinden yıllık 800 milyon lirayı aşkın para da aktarılmaya devam edilecek. AKP'li, vekiller, yasayı geçirmek için TBMM'yi 18 saat aralıksız çalıştırdı. Sözcü'nün haberi;

Elektrik faturaları çarpacak

AKP oylarıyla sabah 06.32’de benimsenen yasadan sonra teşekkür konuşması yapan Bakan Berat Albayrak sadece bürokratlarına ve AKP’li vekillere teşekkür edip, ”İktidar partimizin vekillerine vefakarca desteğinden dolayı, gözlerine bakarak çok teşekkür ediyorum. Allah'a emanet olun” dedi. Yasa ile getirilen ve vatandaşın cebine de uzanan düzenlemeler şöyle:

ELEKTRİK FATURALARI KABARACAK

-Kayıp-kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli, dağıtım bedeli faturalarda yer alacak.
-Bu tutarlar EPDK ve dağıt şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek ve tüketiciye yansıtılacak.
-Dağıtım şirketinin kayıp- kaçak kaybının faturası vatandaşa yüklenmeye devam edecek.
-Vatandaşın yargıya başvurma hakkına kısıtlama getirildi. Kayıp-kaçak için değil, sadece tarifenin yüksekli şikayetiyle dava açılabilecek.
-Dava açılamayacağı için vatandaşlardan bugüne kadar kayıp-kaçak' class='textetiket' title='kayıp kaçak haberleri'>kayıp kaçak adı altında alınan toplam 33 milyar lira da geri ödenmeyecek. Kayıp kaçak bedelleri yine faturaya yansıyacak.
-Yasa yürürlüğe girdikten sonra yatırım harcamaları abonelere “dağıtım tarifesi” adı altında yeni bir kalemle fatura edilmeye başlayacak.

İSTEDİĞİ ARAZİYE İMAR YETKİSİ

Nükleer tesis kurmak için Kıyı Kanunu'na istisna getirildi. Askeri  bölgeler ve sahil şeritlerine imar yetkisi verildi. Enerji Bakanlığı acele kamulaştırma kararı alabilecek.
Bakan Albayrak'ın ‘ticari sır' diyerek maden ruhsatı olan ismini açıklamadığı firmalara da kolaylık getiriliyor.
-Soma'da ve Ermenek'te yaşanan facianın nedeni olarak görülen ‘bölünmüş maden' ruhsatına kolaylık getirildi. Farklı sektörlerde kömür üretilmesiyle, herhangi bir ruhsat bölgesinde sorun yaşansa bile diğer ruhsatlarda çalışma ve kömür üretimi devam edebilecek.
-TETAŞ tarafından tedarik amaçlı yapılacak elektrik enerjisi alımları ihalesiz yapılacak ve istediği fiyattan alım yapabilecek.
-Dağıtım şirketlerinin dağıtım bölgeleri ihalesiz olarak yeniden  belirlenebilecek.
-Firmaların yurt çapında sahip olabileceği lisans sınırlaması kaldırılıyor. LPG dağıtıcı lisans iptalleri zorlaştırılıyor.
-Elektrik dağıtım bölgelerinin ihalesiz olarak belirlenmesi, tedarik amaçlı elektrik alımlarının ihalesiz yapılacak. Çevre mevzuatına aykırı olarak firmalara ceza muafiyeti getirildi.

52 LİRALIK FATURA 105 LİRA OLACAK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini vurguladı. Özel, faturaların yüzde 47'sinin vergiden ve hukuksuzca eklenen bedellerden oluştuğunu belirtti. Özel, “52 liralık faturaya geçmişte 80 lira ödüyorduk, mahkeme kararı faturayı 52 liraya indirmişti, bu düzenleme ile 105 liraya çıkıyor. Bundan sonra 52 liralık elektrik tüketene 105 lira fatura gelecek. Bu konuda halkı isyana teşvik ediyoruz. Tüketici dernekleri ile iletişim halindeyiz. Mahkeme kararlarına aykırı yasa yapılamaz. Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz ve vatandaşın hakkını arayacağız” dedi.

TRT'YE YILDA 800 MİLYON LİRA

Vatandaş, TRT'ye elektrik faturaları üzerinden yüzde 2 pay ödüyor. Yasa ile ödemeye devam edilecek. Bu miktar 2004'te 226.8 milyon TL, 2005'te 250.5 milyon TL, 2006'de 303.8 milyon TL, 2007'de 334.6 milyon TL, 2008'de 454.2 milyon TL, 2009'da 448 milyon TL, 2010'da 547 milyon TL, 2011'de 514.2 milyon TL, 2012'de 662.2 milyon TL ve 2013'te 800.7 milyon, 2014'de 802.2 milyon TL oldu.

<< Önceki Haber Elektrik faturaları çarpacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER