Emanete verilen fındık, üreticiyi üzecek

Emanete verilen fındık, üreticiyi üzecek

Yıl sonu ile birlikte ödemesi gelen fındık üreticisi, borçlarını ödemek için fındığı düşük fiyattan bozdurmak zorunda kalacak.

Fındık fiyatını değerlendiren Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, "Çiftçinin ekonomik durumu yok, elindeki avucundaki sadece fındık. Fındık satan çiftçi tüccara mahkum bırakılıyor. Bugün piyasada işlenen fındığın neredeyse tamamı emanete verilen fındık. Bu fındık yerine dolması için elinde fındığı olan çiftçi önümüzler deki günlerde daha karlı çıkacak. Çiftçi tüccarla arasını iyi tutmak zorunda bırakılıyor, elinde parası olmadığı için tüccardan sıkıştığı zaman para alabilmesi için emanete fındık bırakmak zorunda bırakılıyor. Çiftçinin emeğini, karını sermaye sahipleri yemiş oluyor." dedi.

ÇİFTÇİYİ DESTEKLEYECEK KURULUŞLAR ŞART

"Kooperatif ve birlik gibi kuruluşların olmaması bugün çiftçimizi zarar etmeye mahkum hale getiriyor." diyen Karamollaoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Fiskobirlik gibi kuruluşlar olmadığı için sermaye sahipleri ve kar odakları bu rantın kaymağını yiyor. Piyasada üretici sağlam duramadığı için fındık fiyatı da tüccarın istediği doğrultuda şekilleniyor. Emanete verilen fındıklar yüzünden çiftçi kendi silahıyla kendi ayağına sıkmış oluyor. Piyasada bugün fındık fiyatı borsalarda yazan rakam 11 lira serbest piyasada ise randımanına göre 12 liraya kadar çıkıyor. İşlem görmüş fındığın fiyatına bakınca kilosu 50-60 liradan satılıyor. Bu kar oranları hiç adil olmadığını herkes biliyor, üreticinin cebine gidecek kar oranları sermaye sahiplerinin cebine gidiyor. Buna dur diyecek çiftçi birliklerine ihtiyaç olduğu aşikar. Elinde fındığı olan bekletmeye devam etsin yılbaşından sonra fındık gerçek değerine yükselecektir."
CİHAN
<< Önceki Haber Emanete verilen fındık, üreticiyi üzecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER