Emeklinin feryadını duyan yok

Kalkınma ve ekonomik reformların vatandaşa hiç yansıtılmadığı aksine mağdur edildiği ortaya çıkıyor.

Emeklinin feryadını duyan yok

Emeklilerin intibak mağduriyeti devam ediyor. 2008 yılındaki Sosyal Güvenlik Reformu ile maaş bağlama oranları düşürülmüştü. 9 bin gün primle emekliye yaklaşık 1.000 TL civarında emekli maaşı bağlanırken reform sonrası 547 TL bağlanmıştı. Sorunun çözülebilmesi için emeklilerin tamamını kapsayan bir intibak düzenlemesine ihtiyaç var.

2008 ÖNCESİ 1000 TL, SONRASI 547 TL

Milyonlarca emekli, maaş bağlama sistemindeki değişiklik ve intibaktaki adaletsizlik nedeniyle mağduriyet yaşıyor. 2008 yılındaki Sosyal Güvenlik Reformu ile maaş bağlama oranları düşürüldü. Bu düzenleme nedeniyle yeni emekli olanların maaşlarında önemli düşüş yaşanıyor. Bu düşüş, her yıl artıyor. İşçi Memur Bağkur Emekliler Derneği (İMBED) Başkanı Hamdi Öz, 2008 sonrasında emekli olanların mağduriyetine ilişkin bir örnek veriyor. Öz, 9 bin gün primle emekli olan üyelerine 547 lira maaş bağlandığını anlatıyor. Bu durumda 25 yıl çalışan bir işçinin eline 547 lira maaş geçti. Aynı durumda olup 2008 öncesi emekli olan kişi ise yaklaşık 1000 TL civarında emekli maaşı alıyor. Bu örnek, 2008 sonrasında emekli olanların mağduriyetinin boyutunu ortaya koyuyor.

MAAŞLAR GÜN GEÇTİKÇE AZALIYOR

2008’de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu ile düşük prim ödeyenlerin emekli maaşları çalıştıkça da düşmeye başladı. 2008’den sonra asgari ücret veya asgari ücrete yakın ücretle adına prim ödenenlerin alacağı emekli aylığı gün geçtikçe azalıyor. Türkiye’de çalışanların önemli bir bölümünün asgari ücret üzerinden sigortalı gösterildiği dikkate alındığında emeklilerin önemli bir bölümünün maaşında düşüş getiriyor. Bu düşüşü engelleyebilmek için yüksek prim ödenmesi gerekiyor. Ancak her çalışan bu imkâna sahip değil. Sorunun çözülebilmesi için emeklilerin tamamını kapsayan bir intibak düzenlemesine ihtiyaç var.

AKP 2000 YILI SONRASI EMEKLİLERİ KAPSAM DIŞI BIRAKTI

Emeklinin bir başka sorunu da 2012’de yapılan intibak düzenlemesi. Hükümetin intibak düzenlemesi yaparken 2000 yılından sonra emekli olanları kapsam dışı tutması, hak kayıplarına yol açtı. Yaklaşık 7,5 milyon emekli intibak mağduriyeti yaşıyor. Bu kişilerin kaybı, her geçen gün artıyor. Emekliler arasında maaş farkı da giderek derinleşiyor. Kamu Denetçiliği Kurumu da intibak kapsamı dışında tutulan emeklilerin mağdur olduğuna hükmederek, bu durumun düzeltilmesini istemişti. Ancak aradan geçen 2 yılda hiçbir adım atılmadı.

7,5 MİLYON EMEKLİ MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ BEKLİYOR

Emekliler, intibak mağduriyetini mahkemeye de taşıdı. İMBED Başkanı Hamdi Öz’ün açtığı dava Ankara 8’inci İş Mahkemesi’nde görülüyor. Son duruşma 2 Şubat’ta yapıldı. Yeni bilirkişi raporu için 29 Nisan’a ertelendi. Yargı sürecinin emekliler lehine sonuçlanması durumunda 7,5 milyon emekli intibak farkı alacak. Ancak sürecin ne zaman tamamlanacağı ve nasıl sonuçlanacağı belirsiz. Emekliler, hükümetin intibak düzenlemesini hayata geçirerek 7,5 milyonun mağduriyetinin giderilmesini istiyor.

'YÜKSEK PRİM ÖDEYENİN YÜKSEK MAAŞ ALDIĞI YALAN'

İntibak düzenlemesinin bir hak olduğunun altını çizen İMBED Başkanı Hamdi Öz, “İntibakın ayrım yapılmadan uygulanması gerekirdi. Bilerek yanlış uygulandı. 2000 yılından sonra emekli olanlar mağdur. 2000 öncesi mağdur olanlar da var. Yüksek prim ödeyenler hiç dikkate alınmadı. İddia edildiği gibi yüksek prim ödeyenin yüksek maaş aldığı yalan. Emeklilerin sıkıntıları ortada.” dedi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Emeklinin feryadını duyan yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER