Konut sektörü yıl sonunda geriliyebilir

Konut satışları 2014 sonunda yüzde 12 düşüşle 1 milyon adede gerileyebilir.

Konut sektörü yıl sonunda geriliyebilir

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin son raporuna göre, konut satışları 2014 sonunda yüzde 12 düşüşle 1 milyon adede gerileyebilir. Konut satışları 2013 yılında yaklaşık 1.14 milyon adet seviyesinde gerçekleşmişti. Buna göre, söz konusu öngörü konut satışlarında yüzde 12 civarı düşüş anlamına geliyor.

Değerleme, proje geliştirme ve fizibilite alanında faaliyet gösteren TSKB Gayrimenkul Değerleme, konut satışlarının yıl sonunda 1 milyon adet, konut kredi faizlerinin ise aylık yüzde 0.87-1 bandında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Konut satışları 2013 yılında yaklaşık 1.14 milyon adet seviyesinde gerçekleşmişti. Buna göre, söz konusu öngörü konut satışlarında yüzde 12 civarı düşüş anlamına geliyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yayınlanan aylık bültende yer alan öngörüde, "2014 sonu için erken bir tahmin yapmak gerekirse, 1 milyon seviyesinde konut satışı, aylık 0,87-1 bandında konut faiz oranı, iyi olarak anılacak bir ofis piyasası, Anadolu'ya yönelmiş bir otel piyasası, yeni bölgeler keşfetmeye başlayan lojistik piyasası şeklinde yorum yapmak çok da iddialı olmayacaktır" denildi.

TÜİK verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde konut satışları yüzde 9,7 gerileyerek 609 bin 877 adet olarak gerçekleşti. Sektör temsilcilerine göre, borçlanma maliyetlerinin tarihi düşük seviyelere gerilemesi ve yeni ruhsat alınacak konutlara uygulanan KDV artışının talebi öne çekmesiyle 2013'te büyük sıçrama yaşanan konut satışlarında bu yıl gözlenen gerileme, yüksek baz etkisi, siyasi gelişmeler ve geçen yılın üzerinde seyreden faiz seviyelerinden kaynaklanıyor. 

Değerlendirmede, yaz tatili ve seçim döneminin geride bırakılmasının ardından, Eylül ayı ile birlikte gayrimenkul piyasasında yeni proje lansmanlarının da başlayacağına işaret edildi. Değerlendirmede ayrıca, 2009-2013 arasında satışa çıkan projelerde 1+0 ve 1+1 daire stokunun artmasının, 2014'te yapılan projelerde 2+1 daire tipinin öne çıkmasını beraberinde getirdiği belirtilerek; 2+1 dairelerin gözde olmasının nedeni olarak, alınan evin yatırımdan ziyade, ileride oturmak için düşünülmesi gösterildi.


<< Önceki Haber Konut sektörü yıl sonunda geriliyebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER