Emniyet'te skandallara bir yenisi daha eklendi

Emniyetin 140 polise ‘usulsüz taltif’ verdiği ortaya çıktı. Soruşturmalarda hiç görev almayan ve izinli polislere taltif verilince emniyet parayı faiziyle geri istedi.

Emniyet'te skandallara bir yenisi daha eklendi

17 polisin taltif iddiasıyla yargılaması sürerken, Emniyet Taltif Komisyonu’nun skandal bir karara imza attığı belirlendi.

140 PERSONEL PARA ALDI

Bugün gazetesinden Gökhan Özdağ'ın haberine göre, Ocak ayında toplanan Üst Taltif Komisyonu, Türkiye genelinde kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele, istihbarat, terörle mücadele ve güvenlik şubedeki 140 personelin taltif kararını onayladı. Para, bütçeden polislerin hesabına yatırıldı.

Ancak Personel Dairesi Başkanlığı, incelemesinde, taltif yatırılan personelin soruşturmaların öncesi ve sonrasında görev yapmadıklarını, bazı personelin de taltif yazıldığı dönemde izinli olduğunu tespit etti.

İŞLEMİN ÖNÜNÜ KESTİ

Skandalın ortaya çıkması üzerine konu, ‘ivedi’ kodlu yazıyla Taltif Komisyonu Başkanı Mustafa Gülcü’ye aktarıldı.

Kendisine yönelik adli ve idari işlemlerin önünü kesmeyi planladığı iddia edilen Gülcü, taltiflerin sehven verildiğini ileri sürdü.

Bu durumun 17 polisin yargılandığı ‘usulsüz taltif davasını' etkileyeceği yönünde görüş beyan edildiği belirtildi.

FAİZİYLE GERİ İSTENDİ

Polis Akademisi Başkanlığı, TBMM Koruma Dairesi Başkanlığı ve İstanbul Emniyeti’nin aralarında olduğu 51 il emniyet müdürlüğüne Gülcü imzasıyla gönderilen 15 Mayıs 2015 tarihli belgede şöyle denildi:

“Sehven taltif listesine dahil edilen ve 24 Mart 2015’teki Taltif Komisyonu toplantısında taltif alan personellerden, ekli karar listesinde isimleri karşısında yazılı olan taltif miktarlarının yasal faiziyle birlikte geri alınması kararı alınmıştır.”

ÖN KOMİSYON AMA 17 POLİS YARGILANIYOR

Emniyet kaynakları, ‘usulsüz taltif’ davasına emsal teşkil edeceği endişesiyle böyle bir karar alındığını belirtirken 200 bini aşkın personelin olduğu teşkilatta bazı hataların yaşanabileceği vurgulandı. Ancak sehven verilen taltifler geri alınabiliyorsa, 17 emniyet müdürünün neden yargılandığı ve 140 polisin taltifini onaylayan komisyon hakkında neden idari ve adli işlem başlatılmadığı soruları gündeme getirildi.

Gülcü’nün başkanı olduğu komisyon kesin taltif kararlarını alırken 17 emniyetçinin ön komisyon olmasına rağmen yargılanmasının çelişki
olduğu belirtildi.

YAZAN YÖNETİCİYE YASAL İŞLEM

Güvenlik Dairesi eski Başkanı Bekir Akarsu'nun da aralarında bulunduğu polis şeflerinin yargılanmasına sebep olan ‘haksız taltif' iddiaları üzerine taltif verilen 17 polis, aldıkları taltifleri faizleri ile birlikte EGM'nin hesabına yatırdı.

Üst yöneticilerin kendilerine yazılan taltiften dolayı yargılan-dığını kaydeden polisler, duruşmada bütün dairelerde söz konusu uygulamanın devam ettiğinin altını çizdi.

‘TERFi İÇİN BASKIN YAPIYORLAR’

CHP Milletvekili Özcan Purçu, Edirne'nin Keşan ilçesinde Roman vatandaşların yaşadığı mahalleye gerçekleştirilen operasyona tepki gösterdi. Tutarlı sebep yokken bin polis ve jandarmanın sabah 5'te baskın yaptığını anlatan Purçu, bu baskının tamamıyla Roman mahallelerinin tatbikat alanı olmasıyla alakalı olduğunu savundu. Polisin basına çıkması ve bazı kişile-rin terfi alması için Roman mahalle-lerinin kullanıldığını vurgulayan Pur-çu, operasyonun etnik köken ayrım-cılığının pekiştirilmesine yönelik bir operasyon olduğunu kaydetti. Sade-ce 2 kişinin polise mukavametten tutuklandığını söyledi.
<< Önceki Haber Emniyet'te skandallara bir yenisi daha eklendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER