EMO: Kayıp ve kaçakları düşürmeyen şirketlere 'imtiyazlı' statü yaratıldı


Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Elektrik Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği ile kayıp ve kaçakları düşürmeyen dağıtım şirketleri için 'yüksek kayıplı şirket' adı altında 'imtiyazlı' statü yaratıldığını savundu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) teknik ve teknik olmayan kayıp oranları ülke ortalamasının üzerinde olan elektrik dağıtım bölgelerinde, faaliyette bulunan dağıtım şirketleri için diğer dağıtım bölgelerinden farklı olarak alınacak tedbirleri belirledi. Dağıtım sistemindeki kayıpların azaltılmasına dair tedbirler yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EMO ise bu uygulamayla kayıp ve kaçağı düşürmeyen, yüksek kayıp ve kaçak oranlarına sahip dağıtım şirketleri için ayrıcalıklı statü yaratıldığını savundu. Resmi Gazete' de bugün yayımlanan yönetmeliği inceleyen Elektrik Mühendisleri Odası, dağıtım şirketleri ve kullanıcılar için yaratılan yeni olanak ve yükleri saptadıklarına ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kayıp ve kaçakları düşürmeyen dağıtım şirketleri için, 'yüksek kayıplı şirket' adı altında 'imtiyazlı' statü yaratıldı. 'Ülke ağırlıklı ortalamasının' üzerinde kayıp ve kaçağı olan bu şirketlere özel kayıp ve kaçak hedefleri belirlenecek. Teknik kalite ve verimlilik kriterlerinden muaf olacaklar. Kalitesiz elektrik sunumu nedeniyle kullanıcılara ve iletim sistemini sıkıntıya sokan enerji çekişleri sonucunda sisteme ödemek zorunda oldukları tazminat düzenlemeleri bu şirketlere uygulanmayacak. Kaçakla mücadele adına bu şirketler 'mevzuat dışında istedikleri yere' sayaç tesis edebilecek; birkaç aboneye birden tespit amaçlı bütünleşik sayaç kurabilecekler. Ancak tüm bunlar için yapacakları harcamaları yatırım adı altında kullanıcılardan tahsil edecekler. Hatta kaçak kullanım nedeniyle dağıtım sistemlerinde oluşan arızaların bedeli de 'kontrol edilemeyen işletme gideri' olarak muhasebeleştirilerek, kullanıcılara yansıtılacak. Tarımsal sulama aboneleri de 'tespit' olmaksızın, 'tarımsal sulama uzaktan tespit' adı altında gerçekte var olmayan kağıt üzerinde bilgilerle kaçak kullanıcı muamelesi görecekler. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) "Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği" bugünkü Resmi Gazete`de yayımlanarak, yeni tarife dönemi (1 Ocak 2016`dan itibaren 5 yıllık 3. Geçiş Dönemi) öncesinde yürürlüğe konuldu. Yönetmeliğin adında kayıp ifadesi kullanılsa da tanımlar maddesinde 'teknik ve teknik olmayan kayıp' ifadesiyle kayıp ve kaçak kullanımı kapsayan bu düzenleme ile kayıp ve kaçak hedeflerini tutturamayan, yüksek kayıp ve kaçak oranlarına sahip şirketlere 'aferin' denilerek, yeni olanaklar yaratıldı"
CİHAN
<< Önceki Haber EMO: Kayıp ve kaçakları düşürmeyen şirketlere 'imtiyazlı'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER