'Endişemde haklı çıktım, Şubat ayı itibariyle...'

Samanyoluhaber.com yazarı Tarık Ziya, ekonomideki son durumu analiz etti, çift haneye çıkan enflasyon rakamlarını yorumladı

SHABER3.COM

Samanyoluhaber.com okurları 4 Şubat'ta yayımladığım 'Enflasyonda en kötüye hazırlıklı olun' başlığını hatırlayacaktır. O başlık altında Ocak ayında enflasyonun yüzde 2,5 artmasının sadece bir başlangıç olduğunu belirtmiş ve makaleyi şu satırlarla bitirmiştim: "Velhasıl enflasyonda en kötü geride kalmadı. Ocak sadece başlangıçtı. Demedi demeyin..."

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Mart'ta açıkladığı Şubat ayı enflasyon verileri maalesef aylardır ifade etmeye çalıştığım kötü gidişi teyit etti. Endişelerimde haklı çıktım. Amma velakin sevinmiyorum, müteessirim. 

Memleket bir avuç kifayetsiz muhterisin elinde bir meçhule sürükleniyor. Daha elem veren yanı şu ki; bu bir avuç cehl-i mürekkebin memleketin istikbalini karartan hataları karşısında ekseriyet itibarıyla millet sessiz. Muhalefet acziyete düşmüş, medya Saray'ın borazanlığından başka bir gayesi kalmamış. 

Şubatta enflasyon Nisan 2012'den bu yana ilk defa çift haneye çıktı. Teferruatına inildiğinde enflasyon hesabında dikkate alınan sepetteki ürünlerin 411 maddenin 270'inin zamlanmış olması dolardaki artışın iğneden ipliğe zam olarak aksettiğini gösteriyor. 

ÜRETİCİ FİYATLARI YÜZDE 15,36 ARTTI

Daha endişe verici olan rakamlar var...

TÜFE’de, bir önceki senenin aynı ayına göre ulaştırma yüzde 17,96, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12,82, sağlık yüzde 12,53, eğitim yüzde 9,33 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu. Üretici fiyatları da yüzde 15,36'ya çıktı. 

Üretici fiyatlarının TÜFE'den yukarıda olmasının sebebi malum. Piyasada yaprak kıpırdamıyor. İmalatçı ya da toptan satış yapanlar durgunluk yüzünden maliyeti bire bir satış fiyatına aksettiremiyor. Tehir edilen enflasyon er ya da geç etiketlerde görülecektir. Önümüzdeki aylarda en azından mart ve nisanda enflasyon çift hanede seyredebilir. 

DOLAR ARTTIKÇA ENFLASYON DA ARTACAK

Dolar iki gündür tırmanıyor. Şimdi 3,80 TL seviyelerinin üzerine göz kırpıyor. ABD Merkez Bankası FED'in ABD yerel saati ile bugün faizi artırması TL için kâbusun yeniden başlaması demektir. FED'in bu sene faizi en az üç defa artıracağı ihtimalini not edin...

Enflasyon çift hane. 

Merkez Bankası'nın bankalara sunduğu fonlama maliyeti çift hane. 

İşsizlik çift hane. 

Devalüasyon çift hane.

Büyüme yüzde 2'nin altında.  

Bugünler iyi günlerimiz... Acı, amma velakin hakikat bu. Daha büyük dalgalar gemiye doğru yaklaşıyor.

Kaptan köşkünde ise referandumdan başka bir başlık yok.

Sahil-i selamete çıkmak ihtimali her gün biraz daha azalıyor.

Düne kadar destanını yazdığımız güzelim memleketin ardından ağıt yakıyoruz.

Enflasyon olsaydı keşke tek derdimiz...

Tarık Ziya
<< Önceki Haber 'Endişemde haklı çıktım, Şubat ayı itibariyle...' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER