Engelliler, yeni hükümetten verilen sözlerin tutulmasını istiyor

Engelliler, yeni hükümetten verilen sözlerin tutulmasını istiyor

Dünya Engelliler Günü yarın kutlanacak. 12 milyonunun üzerinde engellinin bulunduğu Türkiye'de engelliler kendilerinin sadece seçim zamanı hatırlanmamasını istiyor. Hükümetlerin seçimler öncesi engellilere yönelik sözler verdiğini ancak seçimin ardından unuttuğunu belirten engelliler, sağlık, eğitim, ulaşımdaki sorunların çözülmesini ve istihdama yönelik çalışmaların artmasını istiyor.

Görme engelli Gazeteci-Yazar Cüneyt Arat, engellilerin sağlık, eğitim, ulaşım, istihdamdaki sorunlarının çözülmediğini, yeni hükümetten bu yöndeki sözlerin gerçekleştirmelerini beklediklerini söyledi. Engellilerin topluma daha fazla adapte olabilmeleri için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Arat, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti. Engellilere güven verilmesi durumunda her engeli aşacaklarını ifade eden Arat, sosyal ve kültürel hayatta engellilerin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Engellilerin topluma adapteleri için belediyelerin kaldırımlarda gerekli düzenlemeleri yapmaya çalıştığını ancak kaldırımlarda elektrik direği ve ağaçlarda bir düzenleme yapılmadığını söyleyen Arat, bu sorunun unutulmamasını istedi. Engellilerden hastanelerde muayene ücreti alındığını ve öncelik tanınmadığını dile getiren Arat, eğitimdeki sorunların da çözülmeyi beklediğini anlattı.

Görme engelliler için 81 ilde ilk ve orta okul bulunduğunu ancak lise yapılmadığını kaydeden Arat, bu nedenle sosyalleşemediklerini belirtti. Hükümetten kamu kurumlarında boş olan 20 bin engelli kadrosuna bir an önce alımlar yapılmasını isteyen Cüneyt Arat, "Atanamamış engelli eğitimciler atanmalı, yerel yönetimlerde engellilere de yer verilmelidir. Engelliler toplumda temsil edilemiyor. Yeni hükümet, engellilerin yerel yönetimlerde rol oynamalarını sağlamalı, ekonomiyi, eğitim sistemini, ulaşımı ve mekânları engelsiz hale getirmeli." dedi. Engelli vatandaşların evinde sigortalı çalışan olduğu taktirde maaşlarının kesildiğini belirten Arat, bu uygulamadan da vazgeçilmesini istedi. 1923'ten beri engellilerin seçimlerde refakatçi eşliğinde oy kullandığını da hatırlatan Arat, "Bundan büyük üzüntü duyuyoruz. YSK derhal harekete geçmeli ve çalışmalar başlatmalı. Artık kendimiz, bir başkasının yardımı olmadan oy kullanmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Engelliler, yeni hükümetten verilen sözlerin tutulmasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER