Erdem Başçı: Enflasyon 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacak


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2018 yılında yüzde 5 seviylerinde olacağı tahmininde bulundu. Başçı, "Enflasyonun 2016 yılında yüzde 7,5'e; 2017 yılında ise yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2016 yılı sonunda yüzde 6,1 ile yüzde 8,9 aralığında (orta noktası yüzde 7,5), 2017 yılı sonunda yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında (orta noktası yüzde 6), Orta vadede ise yüzde 5 düzeyinde gerçekleşeceği tahmin edildi. " dedi

Başçı, 'Enflasyon Raporu 2016-I' ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Başçı yaklaşık 19 sayfalık enflasyon raporu sunumunu genel değerlendirme, uluslararası ekonomik gelişmeler, enflasyon gelişmeleri, arz ve talep gelişmeleri, finansal piyasalar ve finansal aracılık, kamu maliyesi, orta vadeli öngörüler' üst başlıkları altında yaptı.

TCMB Başkanı, sunumunda şu tespitlere dikkat çekti:

"Küresel finans piyasalarındaki oynaklıklar devam etmektedir. TCMB fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikasındaki sıkı duruşunu sürdürmektedir. Yakın dönemde küresel finansal koşullardaki sıkılaşmanın yurt içi koşullara da yansımaları olmuştur. Son dönemde döviz likiditesini, çekirdek yükümlülükleri ve uzun vadeli borçlanmayı destekleyici yönde atılan adımlar ekonominin dayanıklılığını artırmaktadır. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha hızlı büyümekte ve bu gelişme fiyat istikrarına, finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yapmaktadır."

MAKROEKONOMİK GELİŞMELER

Başçı makroekonomik gelişmeler ve temel varsayımlar için de şu değerlendirmeyi yaptı:

2015 yılı son çeyreğinde enflasyon işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak Ekim Enflasyon Raporu tahminlerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamaktadır. Asgari ücrette yapılan ayarlamanın genel ücretler ile enflasyon üzerindeki yansımaları yakından izlenecektir. İktisadi faaliyetteki ılımlı artış eğilimi devam etmektedir.
Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Cari açıkta gözlenen iyileşme eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Ham petrol fiyatları ve ABD doları cinsinden ithalat fiyatlarına dair varsayımlarda aşağı yönlü güncellemeler yapılmıştır."
CİHAN
<< Önceki Haber Erdem Başçı: Enflasyon 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER