Erdem Başçı'dan enflasyon itirafı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bakanlar Kurulu'na bilgilendirmek amacıyla bir sunum yaptı. Sunuma göre Başçı, Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini anlattı. Başçı, "enflasyon son yıllarda tek haneli seviyelerde seyretse de, fiyat istikrarı halen tam olarak sağlanamamıştır" dedi.

Erdem Başçı'dan enflasyon itirafı

Sunumunu üç başlık altında toplayan ve ‘dengeli büyüme' başlığı altında küresel büyümedeki yavaşlamanın gelişmekte olan ülkelerde daha belirgin olduğunu belirten Başçı, ‘enflasyon' başlığı altında şu ifadelere yer verdi: “Kararlı para politikası duruşu ve mali disiplinin desteğiyle enflasyon son yıllarda tek haneli seviyelerde seyretse de, fiyat istikrarı halen tam olarak sağlanamamıştır.” ifadelerine yer verdi. Başçı, “Döviz kuru hareketleri enflasyonu olumsuz yönde etkilemiştir.” diye ekledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bakanlar Kurulu'na 75 sayfalık bir sunum yaptı. Sunum, ‘dengeli büyüme', ‘para politikası ve normalleşme' ve ‘enflasyon' olmak üzere üç başlık altında toplandı. Başçı'nın sunumunda yer alan bilgilere göre küresel büyüme yavaşlarken bu yavaşlama kendini gelişmekte olan ülkelerde daha belirgin bir şekilde hissettiriyor. Aşırı borçlanma küresel büyümenin önünde önemli bir engel teşkil etmeye başlıyor. Türkiye'de büyüme ise istikrarlı bir seyir izliyor. 2015 yılının üçüncü çeyreğinde dış talep büyümeye katkı verirken, iç talep ılımlı seyrediyor. Son yıllarda Türkiye'de diğer ülkelere göre daha güçlü bir istihdam artışı gözleniyor. İstihdamdaki istikrarlı artış devam ediyor. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetteki ılımlı büyümenin sürdüğüne işaret ediyor. Öte yandan Yurt içi belirsizliklerin azalması ile birlikte gerek reel kesim güveninde gerekse tüketici güveninde belirgin artışlar yaşanıyor.

JEOPOLİTİK RİSKLER İHRACAT ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURUYOR

Sunumda makro ekonomik gelişmelerle ilgili de önemli tespitler yer aldı. Buna göre Jeopolitik riskler ihracat üzerinde baskı oluştururken Avrupa Birliği ülkelerindeki iyileşme ihracatı destekledi. Avrupa ülkelerine yapılan ihracat güçlü bir şekilde artmaya devam ediyor bununla birlikte Türkiye'nin AB ithalatındaki payı da artıyor. Öte yandan başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşler dengeli büyümeyi destekliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin ise önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceği öngörülüyor. 

PARA POLİTİKASINDAKİ SIKI DURUŞ SÜRECEK

Para politikası ve normalleşme süreçlerinin de grafikler eşliğinde yer aldığı sunumda, “Kararlı para politikası duruşu ve mali disiplinin desteğiyle enflasyon son yıllarda tek haneli seviyelerde seyretse de, fiyat istikrarı halen tam olarak sağlanamamıştır. Döviz kuru hareketleri enflasyonu olumsuz yönde etkilemiştir. ” ifadeleri yer alıyor.  “2016 yılında enflasyonun görünümü açısından kamu harcamalarının ve belli başlı maliyet unsurlarının kontrol altında tutulması önem arz edecektir.” vurgusu yapılan sunumda, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.” cümlesine yer veriliyor.

Zaman
<< Önceki Haber Erdem Başçı'dan enflasyon itirafı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER