Erdoğan: Rusya ihlallerin sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacak


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türk hava sahasını tekrar ihlal eden Rus uçağıyla ilgili olarak, "Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır." dedi.

Erdoğan, Güney Amerika turu öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Türk hava sahasını tekrar ihlal eden Rus uçağıyla ilgili Erdoğan, "Dün öğle saatlerinde (Rusya) Hava Kuvvetleri'ne ait olduğu tespit edilen bir savaş uçağı, bizim hava sahamızı ihlal etti. İngilizce ve Rusça olarak tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali Rusya'nın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz. İhlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahası olduğu için konu NATO'nun da takibindedir. Zaten bizden önce NATO bu tespiti yapmış bulunuyor. Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır. Bu tür sorumsuz adımların ne Rusya Federasyonu'na ne NATO Rusya ilişkilerine ne de bölgesel ve küresel barışa hiçbir faydası yoktur. Tam terine ciddi zararı vardır." şeklinde konuştu.

"Bütün bu hususlar, dün akşam Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen Rusya Büyükelçisine açıkça anlatılmış, yaşanan olaylar şiddetle protesto edilmiştir." diyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Bu arada da ben Dışişleri Müsteşarımıza, Rusya tarafıyla görüşün, 'Sayın Putin ile bizzat görüşmek isterim' demişimdir. O andan bu ana kadar henüz kendisine ilettiklerini fakat oradan bir dönüş olmadığını, bizim Büyükelçiliğimiz buraya bildirmiştir."

Rusya'nın bölgedeki operasyonlarının terörler mücadeleyle bir ilgisinin olmadığını belirten Erdoğan, "Rusya'nın bugünlerde yeni örneklerine şahit olduğumuz Suriye'nin sınırımıza yakın bölgelerindeki sivil hedeflere yönelik saldırılar bunlar tabi ki bizde endişe meydana getirmektedir. Rusya'nın bölgedeki operasyonlarının terörle mücadeleyle hiçbir ilgisinin olmadığı, tamamen Suriye rejimini ayakta tutma çabasına dönüştüğü açıktır. Bu saldırıların DAİŞ'le yakından uzaktan bir alakası yoktur. DAİŞ mevzilerine yönelik herhangi bir adım söz konusu değildir. Tamamiyle oradaki özellikle Lazkiye'nin kuzeyindeki bölgeler ve bunun yanında da özelikle Suriye Türkmenlerinin yaşadığı bölgelere yönelik bu tür bombalamalar söz konusudur." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Rusya ihlallerin sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER