Erdoğan: Türk-Amerikan ilişkileri, sıkıntıları diyalogla çözebilecek güce sahip


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Amerikan ilişkilerindeki görüş ayrılıklarından doğan sıkıntıları diyalog yoluyla çözebileceklerini söyledi.

Washington'daki Brookings Enstitüsü'nde konuşan Erdoğan, şunları söyledi: "Türk-Amerikan ortaklığı, etkin kullanıldığında pek çok meselede pozitif sonuçlar doğurabilen bir ilişkidir. Bu ilişkinin her zaman canlı ve dinamik tutulması gerektiğine inanıyoruz. Şüphesiz bazı meselelerde görüş ayrılıkları olabilir. Bu makuldür. Olması da lazım. Ancak Türk-Amerikan ilişkileri, bu sıkıntıları diyalog yoluyla çözebilecek derinliğe ve güce sahip olduğunu geçmişte defalarca göstermiştir. Bugün de aynı şekilde ilişkilerimizi güçlendirebileceğimiz bir zemine sahip olduğumuzu görüyoruz."

ABD'de bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde hareketli süreç yaşandığını ifade eden Erdoğan, geçmişte olduğu gibi bundan sonraki yeni yönetimle de ortak çıkarlar bağlamında ilişkileri sürdüreceklerini ifade etti. Erdoğan, şöyle devam etti: "Tabi ilişkilerimizin seyrini belirlemede özellikle önümüzdeki güncel meseleler karşısındaki yaklaşımımız büyük önem taşıyor. Türkiye olarak şu anda öncelikli sorunlarımızın başında ülkemizi tehdit eden terör eylemleri ile güney sınırlarımızda süren insani kriz ve güvenlik sorunları geliyor. Bu krizler karşısında bugüne kadar samimi ve fedakar bir duruş sergiledik. Sergilemeye de devam ediyoruz."

"PKK'NIN DAEŞ'LE EN KÜÇÜK BİR MÜCADELESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Suriye'den ve Irak'tan gelen sığınmacıları ölümle baş başa bırakmadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kişiler için 10 milyar dolar harcama yaptıklarını fakat dışarıdan 455 milyon dolarlık yardım aldıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki kaos sürdükçe DAEŞ, PYD, YPG gibi terör örgütlerinin büyüyüp serpilerek uluslararası toplumun başına bela olmaya devam edecekleri uyarısını yaptı. Erdoğan, "PKK'nın DAEŞ ile mücadeleye katkı sunduğu propagandası maalesef alıcı bulmaktadır. Böyle bir durum yoktur. PKK'nın kendi ajandasını uygularken yaşadığı çatışmalar dışında DAEŞ'le en küçük bir mücadelesi söz konusu değildir. Bunlar yalandır. Ezidilerin dramı PKK tarafından sömürülmektedir. Irak yönetiminin mezhep fanatizmine teslim olması, bölgedeki diğer unsurları adeta terör örgütlerinin kucağına itmektedir." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Türk-Amerikan ilişkileri, sıkıntıları diyalogla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER