Erdoğan'ın başdanışmanı Varank skandal talimatı itiraf etti

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank’ın 2 Şubat 2015’teki TRT yayını öncesi ismini vermediği kanalların yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRSAT’tan nasıl kaldırılacağını anlatıyor. Saray bürokratlarının, Başbakan'ı ezip geçtiğinin kanıtı da olan sözleri Varank, “Gurur duydum” diyerek kabul etti.

Erdoğan'ın danışmanı Varank'ın skandal kaydı ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank’ın 2 Şubat 2015’teki TRT haberleri'>TRT yayını öncesi ismini vermediği kanalların yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRSAT’tan nasıl kaldırılacağını anlatıyor. Saray bürokratlarının, Başbakan'ı ezip geçtiğinin kanıtı da olan sözleri Varank, “Gurur duydum” diyerek kabul etti.


Kanaltürk ve BUGÜN TV’nin skandal bir kararla TÜRKSAT uydusundan çıkarılmasına tepkiler sürerken, işlemin siyasi nitelikli bir karar olduğunu gözler önüne seren önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı ve TÜRKSAT'ın Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Varank’a ait şok bir görüntü kaydı ortaya çıktı. Cumhuriyet Gazetesi'nde dün manşetten yayınlanan 2 Şubat 2015 tarihine ait kayıtta Varank, beğenmediği kanalı, yönetim kurulunda olduğu TÜRKSAT'tan çıkarabileceği ile övünüyor.

BAKAN İLE KONUŞTUM

TRT Haber kanalında 2 Şubat’ta yapılan ‘Cumhurbaşkanı Özel Yayını’ öncesinde kameralara yansıyan görüntüde Varank, Hürriyet Gazetesi yazarı Akif Beki, dönemin Yeni Şafak Gazetesi yazarı Hilal Kaplan, Star Gazetesi yazarı Saadet Oruç ve Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür’ün Erdoğan’a sorular sorduğu program başlamadan hemen önce sahneye çıkıyor ve ismini vermediği kanalların TÜRKSAT’tan nasıl kaldırılacağını anlatıyor. Dönemin Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ile Cemaat’e yakın olduğu düşünülen kanallarla ilgili konuştuğunu belirten Varank, “Suç bizde ama. Ben dedim ki şunların kanalını TÜRKSAT'tan kaldıralım. Özel şirket abi. O zaman Bakan dedi ki ‘Ya çok laf olur. Bilmem ne olur şimdi'. Daha iyi olurdu” diyor. Beki ve Varank arasında geçen ikili konuşmaya bu esnada

Hilal Kaplan da dahil oluyor ve “Katılıyorum çok merhametli gidiliyor” yorumunu yapıyor.

Erdoğan’ın danışmanı Varank’ın skandal sözlerine, siyasiler, huhukçular ve medya örgütlerinden sert tepkiler geldi.

KILIÇDAROĞLU: BU SUÇ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet savcısına taalimat veriliyor. Sürülmeyeyim diye sıradan bir yazı yazılıyor. Alıyor TMSF de tak oradan çıkarıyor. Bu aslında suç. Böyle bir şey olamaz. İstediğimi izlerim istemediğimi izlemem.

HEPSİNİN LİSANSI İPTAL EDİLMELİ

*CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş: Cumhuriyet’in ortaya çıkardığı video, gerçek bir sansür videosudur. Keyfiliğin, hukuk tanımazlığın ve anayasal suç işlemenin açık kanıtıdır. Varank, hiçbir yetkisi olmadığı halde ve  mahkeme kararı olmamasına rağmen, dönemin bakanına baskı uyguladığını açıkça itiraf etmiştir. Sansür girişimi 8- 9 ay önce başlamış, bakanlar bunu uygulamaya çekindiğinden gerçekleştirmemiş. Bu kanallara ilişkin, Maliye, MASAK tarafından resmi bir soruşturma dahi yoktu. 7 TV kanalı, önce Digiturk’ten, sonra Tivibu ve TÜRKSAT’tan kaçak sarayın kendisi ve danışmanı tarafından atılmıştır. Şimdi de uydudan atmaya çalışıyorlar. Varank’ın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görevinden istifa etmesi ve yargılanması gerekir.

Açıkça suç işlemiştir. Çünkü bu sözler itiraf olmakla birlikte, halkın haber alma özgürlüğünün engellenmesinin kanıtıdır. Bu sözleriyle Anayasa'yı ortadan kaldıran, mahkeme kararını ortadan kaldıran bir yola girdi. Ayrıca Digiturk ve Tivibu bu 7 kanalı platforma geri almalıdır. TÜRKSAT da kamuoyuna sansür kararını uygulamayacağını açıklamalı. Bunu yapmadıkları takdirde iktidarın değişmesiyle birlikte bunların yöneticileri yargı önüne çıkarılacaktır. Tamamı yargılanacaklardır. Tüm bu grupların lisansının da iptali gerekmektedir. Bunlara ciddi bir uyarı yazısı yazmalı, bir hafta da süre vermeli. Bu sürenin bitiminin ardından da lisanslarının iptali için harekete geçilmelidir. Digiturk, Tivibu, TÜRKSAT, yanlışta ısrar ederlerse hepsinin lisansları iptal edilmeli.

CEBERUT VE HUKUKSUZ

*MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk: Ankara’daki patlama sonrası açıklama yapıp, ‘puanımız yükseldi’ diyen bir Başbakan'ın olduğu ülkede bunların olması olağan geliyor. Cumhurbaşkanı danışmanının bu sözlerine çok da şaşırmamak lazım. Hiçbir şeye saygıları yok ki kanuna da hürmetleri olsun. Adaleti katletmiş insanlardan siz hak, adalet nasıl bekliyorsunuz? Onun için ne söylesek boş. Ellerine geçirdikleri gücü ceberut bir şekilde, alabildiğine hoyratça kullanıyorlar. Ne makamlarına saygıları var ne makamın asaletine değer veriyorlar. Her yol meşru bunlara.

DAVUTOĞLU'NA RAĞMEN BÜROKRATLARI TAM TERSİNİ YAPTI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kanaltürk ve BUGÜN TV’nin de aralarında bulunduğu muhalif kanalların TÜRKSAT uydusundan çıkarılacağına dair iddiaları 20 Mayıs 2015’te atv'de yaptığı açıklamayla yalanlamıştı.

Davutoğlu, “Böyle bir şey şu anda söz konusu değil. Planlanmış bir şey yok. Ancak şunu ifade edeyim, herhangi bir hukuki süreç tamamlanırsa Türkiye’de kimse hukukun üstünde değildir... Ama savcılar böyle bir iddiayı araştırır, iddianame hazırlar, hukuki süreç tamamlanır. O zaman gereği yapılır” demişti.

Ancak 7 üyesinden 4'ünün Cumhurbaşkanı'na yakın isimlerden oluştuğu TÜRKSAT Yönetim Kurulu, özgür medyayı hiçbir yargı kararı olmamasına rağmen platformlardan çıkardı. Bürokratlarının Başbakan Davutoğlu’nu dinlememesine siyasiler ve kamuoyu tepkisine yol açtı.

<< Önceki Haber Erdoğan'ın başdanışmanı Varank skandal talimatı itiraf... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER