Erdoğan'ın sözleri Meclis'i karıştırdı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, “Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uymuyorum, saygı da duymuyorum.” sözlerine muhalefetin tepkisi sert oldu.

Erdoğan'ın sözleri Meclis'i karıştırdı

MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, “Bir Cumhurbaşkanı ‘Anayasayı tanımıyorum' derse, bu kesinlikle bir darbedir.” dedi.  CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ise Erdoğan'ın sözlerini vahamet olarak değerlendirdi.

Bütçe görüşmelerine devam eden TBMM Genel Kurulu'na dün Erdoğan'ın sözleri damga vurdu. Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymadığı ve saygı duymadığı yönündeki sözlerine ilk tepki MHP'den geldi. Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, “Şimdi ‘Anayasa'yı tanımıyorum' derse bir cumhurbaşkanı, bir başbakan veya bir bakan, bir yetkili; bu darbe değil midir? Bu kesinlikle bir darbedir, darbe girişimidir. Buna hep birlikte karşı çıkmamız gerekir. Bu sözler kuvvetler ayrılığını tanımamaktadır.” şeklinde konuştu.

28 ŞUBAT'IN TİPİK BİR ÖRNEĞİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Erdoğan'ın açıklamalarının demokratik, hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ilkesine dayalı devlet anlayışına tamamen ters olduğunu söyledi. Vural, “28 Şubat'ın tipik mi tipik bir örneğidir; çok açık ve net. Cumhurbaşkanı hukuk devletine darbe vurmaktan kaçınmamıştır. Bu tamamen otoriter, despot yönetim anlayışının tezahürüdür.” dedi.

İKİNCİ 28 ŞUBAT MUHTIRASI

CHP'li Özgür Özel ise söz konusu açıklamaları vahamet olarak değerlendirdi: “Bugün Cumhurbaşkanı'nın ağzından ikinci 28 Şubat darbesini, muhtırasını duyduk. 28 Şubat artık sadece demokrasiye balans ayarı yapanlarla değil, adalete ve yargıya balans ayarı yapmaya çalışan Erdoğan ile anılacaktır. Cumhurbaşkanı yargıya balans ayarı yapmaya kalkmıştır. Anayasa ayaklar altındadır. Erdoğan sorumsuzluk halini suistimal etmektedir. Cumhurbaşkanı'nın bu ifadelerini reddediyoruz; tanımıyoruz ve Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamalarına uymuyor ve bu açıklamalarını ikinci 28 Şubat darbesi olarak nitelendiriyoruz.”

PERİNÇEK'LE KOL KOLA YÜRÜYORSUNUZ

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, tepkisini, “Sen Anayasa Mahkemesi kararına saygı duymuyorsan Cumhurbaşkanı olarak, 78 milyonun saygı duymasını nasıl beklersin? Anayasa kararına uymamak açık bir darbe değil midir? Sulh ceza o karara direnince, Anayasa Mahkemesi boşa çıkacaktı. Mahkemeye çağrı yapıyor, ‘niye direnmediniz?' diye. Bunun adı açıkça darbedir. 28 Şubatçılarla kol kola, gladyoyla, Doğu Perinçek'le kol kola yürümüyor musunuz?” sözleriyle dile getirdi. HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel  ise “Anayasa Mahkemesi üyelerini de darbeci olarak düşünüyorsanız bu darbe kime karşı yapıldı? Sayın Cumhurbaşkanı mahkemelere baskı yaptığını bir kez daha söylemiş ve kanıtlamış oldu.” diye konuştu.

KAMALAK: TALİHSİZ AÇIKLAMALAR

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Erdoğan'ın ‘hukuk devleti' açısından talihsiz açıklamalar yaptığını söyledi. Anayasa profesörü olan SP lideri, “Mahkeme kararları, kanunlardan hatta anayasadan çok daha önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu açıklaması hukuk devleti açısından çok talihsiz olmuştur. Biliyorum birileri bu cümlemden dolayı bana yükleneceklerdir. Ama bir anayasa hukukçusu olarak doğruyu söylemek mecburiyetindeyim.” ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın sözleri, Erbakan'ın yakın arkadaşı Yasin Hatiboğlu'na da soruldu. Hatipoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı'nın kendi nefsinden, kendi çıkarlarından başka saygı duyduğu kimse var mıdır?” değerlendirmesinde bulundu.

AK Partili vekilden ‘U' dönüşü

AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Erdoğan'ın eleştirdiği AYM kararını kendilerinin de eleştirdiğini söyledi. Turan, “Sayın Cumhurbaşkanımız Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmiştir, biz de eleştiriyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin son kararında yerel mahkemenin kararına adeta atıfta bulunarak, onun yerine geçerek ceza hukukçusuymuş gibi davranmalarını ben de eleştiriyorum.” dedi. Turan, önceki gün AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutukluluğunun anayasa ihlali olduğu yönündeki kararının hemen arkasından Genel Kurul'da, “Mahkeme kararını sevinçle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Asıl olan tutuksuz yargılamaktır.” demişti.

<< Önceki Haber Erdoğan'ın sözleri Meclis'i karıştırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER