Eroğlu: HES elektriğin sigortasıdır, çevrecidir, kapasitenin yüzde 50'sindeyiz


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hidroelektrik Santrallerin (HES) elektriğin Türkiye'de sigortası olduğunu söyledi. HES'lerin çevreci, yenilenebilir ve dünyada teşvik edildiğini anlatan Eroğlu, "Bizde sular boşa akarken Finlandiya yüzde 100 HES potansiyelini kullanmış. ABD, Almanya Avrupa yüzde 85-100'ünü kullanmış. Bizde maalesef 2003 yılında yüzde 15'ti. Yaklaşık 180 milyar kilowatt enerji potansiyelimiz var bunun ancak 26 milyar kilowatt saatini 50 yılda kullanabilmişiz. Biz buna çok önem verdik. Bunu 191 milyar kilowatt saate çıkardık. Daha yüzde 50'sindeyiz. Ama hedefimiz 2019 yılına kadar 127 milyar kilowatt saate yükseltmek buna kararlıyız." açıklamasında bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü 2016 yılı bütçesi görüşmelerine başlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu, komisyonda sunum yaptı.

2016-2019 yılları arasında 1 milyar fidanı daha toprakla buluşturacaklarını ifade eden Eroğlu, "2023'e kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturmuş olacağız." dedi. İlk defa 'Her İlde Bir Şehir Ormanı Projesi' başlattıklarını ifade eden Eroğlu, "Bugüne kadar 133 adet Şehir Ormanı kurduk. Şu anda 1.311 adet olan mesire yeri sayımızı 2019 yılında 1.750'ye çıkaracağız. Hazırladığımız 26 Eylem Planı ile ormanlarımızı kırsal kalkınmanın lokomotifi yapıyoruz. Badem, sakız, ceviz, trüf, salep olmak üzere toplam 26 eylem planı hazırladık. 249 adet bal ormanı kurduk. Arıcılığa ve bal üretimine verilen destekler sayesinde ülkemiz bal üretiminde dünyada 6. sıradan 2. sıraya yükseldi. Eylem planımıza göre 2017 yılına kadar bu sayıyı 270'e çıkartacağız. Balımızın kalitesini de arttırdık." diye konuştu.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE HEDEFİMİZ 2019 YILINA KADAR EN AZ 2-3 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Ormanlarda odun dışı üretimi arttırdıklarını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: "31 bin ton iken odun dışı ürün şu anda 350 bin tona çıktı. Bunlar önemli gelir getirici ürünler. Defneden, adaçayına cevizinden bademine kadar. Dünyada tıbbi ve aromatik bitkilere büyük bir revaç var. Dünyada 115 milyar dolarlık bir pazar var ve biz bu pazardan istifade edemiyoruz. Ancak 650 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Bu bakımdan biz bunu geliştirmek için ilk defa tıbbi ve aromatik bitkiler merkezi kurduk, şu an üretime başladık, üniversitelerde çalışıyoruz. Geçen yıl Mart ayı bir çalıştay yaptık, bu yıl da yapacağız. Bu konuda Türkiye'de dünyaca tanınmış 60 bilim adamı ile şifali bitkilerin pazarlanması ve ihracı konusunda bir çalışma başlattık. Hedefimiz 2019 yılına kadar en az 2-3 milyar dolarlık bir ihracat 2023 yılına kadar 5 milyar dolarlık bir ihracatı hedefliyoruz."

Orman yangınının başlaması ile çıkan dumanın 15 saniye içerisinde Yangın Harekat Merkezlerine bildirildiğini ifade eden Eroğlu şunları anlattı: "Orman teşkilatımızla övünüyorum. Bu sistem e-Türkiye ödülü almıştır. ABD Kalifornia'da test edilmeye başladı. Kara ve hava araçlarımız son teknoloji ile donatıldı. 776 adet kuleden ormanlar 24 saat gözetlenmekte. Ayrıca 107 gözetleme kulesinde 214 kamera kullanılmakta. Buradan dumanı gördüğü zaman gözetliyor. Ben yangın mevsimlerinde odamdan bütün ormanlarımızı kontrol edebiliyorum. Helikopter ve yangın uçağı nerede, koordinatları görecek teknolojiye sahibiz. Ne kadar erken mücadele edersek o kadar önemli. 2015 yılı kurak olmasına rağmen 1939 yılından bu yana en başarılı yılı yaşadık. Yangın başına 1,5 hektar alanla kapadık. Son 10 yıllık dönemde ülkenin yanan alanları ortalaması pek çok ülkede yüzde 3'e yakınken bizde binde 4 mertebesinde. Akdeniz bölgesinde en başarılı ülkeyiz. Ormanlar yakılıyor ve bunlar da peşkeş çekilecek deniyor. Bu tamamen yanlış. Hodri meydan, varsa gösterin. Bizim dönemimizde 1 metrekarelik dahi bir alan başka maksatla kullanılmamakta, tahsis etmedik ve etmeyeceğiz ve bir yıl içinde ağaçlandırılmaktadır."

Hidroelektrik Santrallerin (HES), elektriğin Türkiye'de sigortası olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti: "Çevrecidir, yenilenebilirdir ve dünyada teşvik ediliyor. Hatta bizde sular boşa akarken Finlandi'ya yüzde 100 HES potansiyelini kullanmış. ABD, Almanya Avrupa yüzde 85-100'ünü kullanmış. Bizde maalesef 2003 yılında yüzde 15'ti. Yaklaşık 180 milyar kilowatt enerji potansiyelimiz var bunun ancak 26 milyar kilowatt saatini 50 yılda kullanabilmişiz. Biz buna çok önem verdik. Bunu 191 milyar kilowatt saate çıkardık. Daha yüzde 50'sindeyiz. Ama hedefimiz 2019 yılına kadar 127 milyar kilowatt saate yükseltmek, bunda kararlıyız. Ama enerjide milat özel sektörün devreye sokulmasıyla oldu. Şu anda devletin sırtından 60 milyar dolarlık bir yükü kaldırdık. Hatta daha önce ikili işbirliği anlaşmaları imzalanmıştı. Hazine garantili yap pazarlıkla size verelim diye bunların maliyeti yüksekti, bunların 28'ini yap-işlet devrete çevirdik böylece hazinenin hiçbir yükü yok. Kendisi inşa ediyor ve satıyor ve zamanı gelince 1 lira bedelle devlete teslim edecek. Bütçeye ağır bir yük olan ikili iş birliği projelerini tasfiye ettik. Yedide bir maliyetle biz daha ucuza yaptırıyoruz."

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Elektrik alım garantili olduğu için hazineye yük geliyor aslında." çıkışına Eroğlu, "Çok düşük. Onu almasak doğalgaz, rüzgar ve güneş çok daha yüksek. Kaç kuruşu, kaç dolara, kaç sente." dedi.

Kuşoğlu, "Arz fazlalığı var." demesi üzerine Eroğlu, "Arz fazlalığı yok. Onu da izah ederim. Özel sektör 442 HES'i işletmeye aldı. Bu 40 milyar kilowatt saat. Bunu yapmasaydık yaklaşık 11 milyar TL'lik bir doğalgaz ithal etmiş olacaktık. Doğalgaz ithalinden kurtulduk. Cumhurbaşkanımızla en son 99 baraj ve HES açılışını yaptık 10 milyarlık bir yatırım. Bunun da üretimi 7,4 milyar kilowatt saat. Artvin'den başlayarak Rize Trabzon, Ordu, Giresun, Samsun,Sinop illerinin elektrik ihtiyacını karşılayan bir miktar." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Eroğlu: HES elektriğin sigortasıdır, çevrecidir, kapasitenin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER