"Zehir zıkkım yesinler"

Zongukdak'ta ücret alamadıklarını öne süren 85 işçinin geçen hafta başlattığı ocaktan çıkmama ve açlık grevi 7'nci günde de sürdürüldü. Eylemde rahatsızlanan 20 işçi hastaneye kaldırılırken, 65 işçi eylemini sürdürüyor.

Madenci aileleri isyan etti: Zehir zıkkım yesinler

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, 4 aydan bu yana ücret gerekçesiyle geçen 4 Nisan'da iş bıraktı.

İşçiler, 13 Nisan'da kayyım atanması üzerine ücretlerinin ödenmesi için eylemler yapmaya başladı. Seslerini duyurmaya çalışan işçilerden 85'i, geçen Çarşamba akşamı maden ocağına girerek dışarıya çıkmama eylemi başlattı.

İşçiler, eylemlerini bir gün sonra açlık grevine dönüştürdü. Geçen 7 günde toplam 20 işçi rahatsızlanarak eylemi bırakmak zorunda kaldı. 

Hastanede tedavi edilen işçilerin sağlık durumu ise iyi olduğu ifade edildi. 65 işçi yer altındaki eylemlerini sürdürüyor. Polis, aileler ve diğer işçilerin maden ocağı önüne yaklaşmalarına izin vermiyor.

Aileler ile birlikte bekleyişini sürdüren işçi temsilcisi 13 yıllık madenci 41 yaşındaki Cemal Akın, ailelerin dayanacak güçleri kalmadığını sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini söyledi.

İşten çıkarılmaları durumunda kıdem tazminatlarının da ödenmesini isteyen Akın, şöyle konuştu:

"Aileler de perişan oldu. Çocuklar babalarını görmek istiyor. Dün kayyım heyetiyle görüştüm. 5 bin ton kömürün sahibi olduğunu söyleyen kişiler ortaya çıkmış. Resmi belgeleri yokmuş ama kömürü hemen satamayacaklarını söylediler. Bunun bir süreç olduğunu çalıştıklarını söylediler. Fakat, 'Şu gün ücretler ödenecek' demediler. Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Biz de süreci yakından takip ediyoruz. Arkadaşlarımız ocakta kötü durumda. Bu kadar uzun süre madende durmaları, sağlık ve psikolojik olarak onları etkiliyor. Bir an önce sorunun çözülüp arkadaşlarımızın dışarı çıkmasını bekliyoruz."

<< Önceki Haber "Zehir zıkkım yesinler" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER