Facia yaşanan madence işçiler, 200 metre sürünerek gidiyormuş


Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'de meydana gelen ve 301 işçinin şehit olduğu, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağının bazı bölgelerinde işçilerin, ulaşacakları yere 200 metre sürünerek gittiği belirtildi. Üstelik 130 kg. ağırlığındaki malzemeleri de oradan geçirmelerinin istendiği ifade edildi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden, altı tutuklu ve 48 tutuksuz sanıklı Soma ceza davasının altıncı duruşmasının dördüncü celsesine, tanıkların dinlenmesiyle devam ediliyor. Maden işçileri Yaşar Güven ve Ercan Çetinyılmaz, tanık sıfatıyla dinlendi.

Eynez'de 2011 yılında işe başladığını dile getiren Güven, "Malzeme taşıyorduk. Yemek vakti gelmişti. Yemeğe giderken Ertan Bey'in geldiğini söylediler. Yemek yememize izin vermediler." dedi. Bazı bölgelerde çalışmanın çok zor olduğunu belirterek, "200 metre sürünerek geçtiğimiz yerler vardı. 130 kg.'lık malzemeleri oradan geçirmemizi istiyorlardı." şeklinde konuştu. Facianın yaşandığı gün, daha önce geçirdiği bir kaza sebebiyle hastanede olduğunu kaydeden Güven, ondan önce yaşadıklarını anlattı. Madende 8 saatte dört tane toz maskesi kullanmaları gerektiğini, halbuki bazen bir tane kullandıklarını, bazen de hiç maske alamadıklarını söyledi.

Çetinyılmaz ise acil kömür nakilleri olması durumunda, insan nakil bandından kömür yüklendiğini belirtti. Madene çakmak sokulmaması uyarıları yapıldığını dile getiren Çetinyılmaz, "Bu uyarılar güzel ancak madende oksijen kaynağıyla kesim yapılıyordu. Dizel makineler çalıştırılıyordu. Bu bir çelişki değil midir?" diye sordu. Bazı üretim ayaklarına sürünerek gidildiğini söyleyen Çetinyılmaz, ayrıca faciadan dört beş ay önceye kadar anormal bir ısı artışı yaşandığını, en serin olması gereken bölgelerin dahi çok ısındığını ifade etti.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı tarafından, duruşmaya öğle arası verildi. Öğleden sonra da tanıkların dinlenmesine devam edilecek. CİHAN
<< Önceki Haber Facia yaşanan madence işçiler, 200 metre sürünerek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER