FED Başkanı: Halkın doğru ekonomik verileri öğrenmesi demokrasinin siperidir


ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, halkın hükümetten doğru istatistik ekonomiK verileri alma hakkının 'demokrasinin siperi' olduğunu söyledi.

Başkent Washington'daki İşgücü İstatistikleri Bürosu'nun (BLS) ilk kadın Başkanı Janet Norwood ile ABD Çalışma Bakanı Carroll D. Wright'ı anma programına katılan Yellen, istatistik (ekonomik) verilerin hükümetin ekonomik kararlarını vermesi konusunda önemli bir unsur olduğunu dile getirdi.

FED Başkanı, her iki idarecinin bu konuda yaptığı çalışmaları övdü. ABD Anayasası'nda 'devlet istatistiklerin doğru, siyasilerin etkisinde ve önyargısız olma zorunluluğun 'olmadığını belirten Yellen, "Carroll Wright, bunu çok basit bir şekilde tanımladı. Güçlü bir fikir ile hükümetin çabalarını kamu güvenirliği nezdinde artırmak ve çalışanlar ile yönetim arasındaki karışıklığı azaltarak milletimizin ileriye doğru yönlendirdi." diye konuştu.

Norwood'un 13 yıllık görev süresince kurumunun, 'işsizlik verileri, verimlilik, enflasyon gibi problemleri büyütüyor' suçlaması ile mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Yellen, "Norwood, siyasi baskılar savuşturmuştur. Kurumunu (BLS), yetkili, kusursuz kaynak ve ekonomik analizler konusunda güçlü bir şekilde savunmuştur." dedi.

Janet Yellen'in ekonomi güncel durumu ile ilgili konuşmaması dikkat çekti.

Janet Norwood 1979 ila 1991 tarihleri arasında görev yapmıştı. İstatistik büronun ilk başkanı olan Wright ise 1885-1905 yılları arasında görev yapmıştı.

Dünya piyasaları FED'in faiz artırımı ile ilgili önümüzdeki günlerde vereceği kararı yakından takip ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber FED Başkanı: Halkın doğru ekonomik verileri öğrenmesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER