FED Başkanı Yellen, risklere rağmen faizin kademeli artabileceği mesajını verdi


Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, ABD ekonomisi hakkında bazı endişelerinin olduğunu söyledi. Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuşmadan önce yayınladığı metinde, Amerikan ekonomisinin global tehditlerle karşılaşabileceğini ve bunun büyümeyi 'rayından' çıkartabileceği uyarısında bulundu. Yellen, bundan dolayı FED'in faiz artışında yavaşlayabileceği ama bu konuda politika değişikliğine gitmeyeceği mesajını verdi.

Çin para biriminin zayıflaması ve küresel ekonomik görünümü hakkında endişelerini de dile getiren Janet Yellen, FED'in faizleri kademeli olarak artırabileceğine dikkat çekti. Açıklamada ekonominin hayal kırıklığına sebep olması durumunda "Faizlerin daha yavaş"bir şekilde artırılacağı ifade edildi.

Küresel piyaslarda yaşanan gelişmelere dikkat çeken Yellen "Borçlanma fiyatları yükseliyor, hisse senetleri düşüyor ve doların küresel piyaslardaki değeri artıyor. Bu gibi gelişmelerin sürekli devam etmesi, ekonomik aktiviteleri ve piyasalar üzerinde baskı oluşturacak"uyarısında bulundu.

Faiz artışının borçlananları riske soktuğunu belirten Yellen "Para politikası hiçbir şekilde önceden belirlenmiyor."dedi. Yellen, FED politika yapıcılarının, faiz oranlarını azaltmaya gitmeyeceği öngörüsünde bulundu.

Komitede bir milletvekilinin sorusu üzerine Yellen, "Global ekonominin, piyasalar üzerinde olağanüstü keskin bir gevşeme oluşturmasını öngörmediklerini" belirterek "Küresel piyasalarda neler olup bittiğini yakından takip ediyoruz." dedi.

FED başkanı, enflasyonun istenilen seviyeye gelecek sinyalleri almadığı sürece faiz artışı konusunda kararsız olduğu mesajını verdi. Yellen, düşük petrol fiyatları ve güçlü doların enflasyonu düşürdüğüne dikkat çekti.

GÜÇLÜ İSTİHDAM EKONOMİYİ DESTEKLİYOR

FED Başkanı Janet Yellen öte yandan güçlü istihdam ve saatlik ücretlerin artması ekonomiyi desteklemeye devam ettiğini söyledi. Yellen,"İstihdam piyasası göstergeleri güçlenmeye devam edecektir." diye konuştu.

İlk olarak aralık ayında faiz artışına giden FED'in mart ayında yapacağı toplantıda faiz artışına ilişkin alacağı karar merakla bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber FED Başkanı Yellen, risklere rağmen faizin kademeli artabileceği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER