FED, faiz oranını sabit tuttu


ABD Merkez Bankası (FED) faiz artışına gitmedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki günlük toplantı tutanaklarını açıkladı. FED, gösterge faiz oranını yüzde 0,25 - 0,50 aralığında tuttu. FOMC, küresel ekonomik gelişmelerin risk oluşturmaya devam ettiğini, faiz oranının kademeli olarak artırılacağını bildirdi.

FOMC tutanaklarına göre, son aylardaki global ve finansal gelişmelere rağmen, ekonomik aktiviteler ve hane halkı harcamaları 'ılımlı' olarak genişlemeye devam etti. Özel yatırımlar ve ihracatta ise yavaşlama görüldü. İstihdam piyasasındaki iyileşmelere dikkat çeken FED yetkilileri, ABD'de enflasyonun hala yüzde 2'nin altında kaldığına vurgu yaptı. Enerji fiyatlarının hala düşük seyretmesi, enflasyonun düşük kalmasını etkileyen bir sebep olarak gösterildi. Enflasyodaki gelişmeleri yakından takip edeceğini belirten FOMC, istihdam piyasasının 'ılımlı' yönde büyüme devam etmesini öngörüyor.

FOMC yetkilileri 2016, 2017 ve 2018 için faiz projeksiyonlarını düşürdü. FED bu yıl için iki faiz artışı öngörüyor.

"NİSAN AYINDA FAİZ ARTIŞI OLABİLİR"

Tutanakların açıklanmasından sonra kameraların karşısına geçen FED Başkanı Janet Yellen, küresel ekonomik gelişmelerin hala risk oluşturmaya devam ettiğini söyledi. Yellen, Nisan ayında faiz artışının ihtimal dahilinde olduğu mesajını verdi. ABD'de istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam ettiğine dikkat çeken Yellen, Amerikan ekonomisinin kademeli faiz artışıyla birlikte büyümeye devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Yellen, bir gazetecinin "Başkanlık seçim süreci FED'in politikalarını nasıl etkileyecek?" sorusuna, "Politik gelişmeler FED'in politikasını etkilemez" cevabını verdi. FED son olarak geçen Aralık ayındaki toplantıda ilk faiz artışını yaparak politika faizini yüzde 0-0,25 aralığından yüzde 0,25 – 0,50 aralığına yükseltmişti. CİHAN
<< Önceki Haber FED, faiz oranını sabit tuttu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER