FED, faizleri artırdı


ABD Merkez Bankası (FED), faizleri yüzde 0,25 oranında arttırdı. Federal Piyasa Açık Komitesi (FOMC), günlerdir dünya piyasalarının yakından beklediği kararını açıkladı. FOMC,'un son kararına göre faiz oranları yüzde 0,25'ten 0,50'ye yükselmiş oldu. FED, 2008'de yaşanan finans krizinden sonra ekonominin toparlanmasına yardımcı olmak için faiz oranlarını yüzde 0,25 seviyesinde tutuyordu.

Tüketiciler ve iş dünyası, bundan sonra kredilerini daha yüksek faizle almak zorunda kalacak.

İki gündür devam toplantı tutanaklarını bugün açıklayan FOMC, istihdam piyasasında yaşanan iyileşmelere dikkat çekti. Tutanaklara göre, faiz artışının 'kademeli' olarak artacağı mesajı verildi. Açıklamada "Komite, işgücü piyasası koşullarında kayda değer iyileşmeler yaşandığı ve enflasyonun artacağı görüşünde" ifadeleri kullanıldı. Ekonomide yaşanan pozitif gelişmelere dikkat çeken FED, enflasyon hedefinin yüzde 2'ye doğru yönelişini dikkatlice takip edeceğini vurguladı. Bundan sonra faiz oranının kademeli olarak ve ekonomik verilere göre artacağı kaydedildi.

Tutanakların açıklanmasından sonra Washington'da kameraların karşısına geçen FED Başkanı Janet Yellen, faiz artışına neden gittiklerini ve bundan sonra FED'in takip edeceği politikalar hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD ekonomisinin çok iyi bir performans gösterdiğini belirten Yellen, faiz artışının ekonomik toparlamayı güçlendirmeye devam edeceğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Ekonomik toparlanmanın uzun bir yol kat ettiğini, ancak hala tamamlanmadığını aktaran Yellen, "Biz bu tarihte (faiz artışı) hareket etmek istedik. Çünkü işgücü piyasasının iyileştiğini ve enflasyonun FED'in yüzde 2'lik hedefine ulaşacağına ikna (tatmin) olduk." dedi.

Yellen, faiz artışının kısmen 'bir savunma' olduğunu, faizlerin 0'a yakın tutmaya devam etmeleri halinde ise FED'in elinde ekonomik durgunlukla (resesyonla) mücadele etme aracının olmayacağını söyledi.

Yellen, "Biz, sıfıra yakın olan faiz oranının negatif şoklara karşı cevap vermek için daha az faaliyet alanı bırakmasından endişe ettik." ifadelerini kullandı.

Enflasyondaki düşüşün geçici etkenlerden kaynaklandığı görüşünü tekrarlayan Yellen, enflasyonun yüzde 2'lik hedeften uzaklaşmanın sebeplerinden birinin petrol fiyatlarında yaşanan düşüş olduğunu ifade etti. FED Başkanı, zamanla bu etkilerin geçmesini beklediklerini ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
Ekonomiyi yakından takip etmeye devam edeceklerini belirten Yellen, bir sonraki artış için hem enflasyon hem de işgücü piyası verilerini değerlendireceklerini belirtti.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

FED Başkanı Janet Yellen, alınan faiz kararının gelişmekte olan ülke (EM) ekonomilerini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya ise "Gelişmekte olan ülke (EM) ve yabancı piyasaları yakından takip ediyoruz. ABD ekonomisinin performansının bu ülkeleri ilgilendirdiğini biliyoruz. Bu konuda dikkatli olmaya çalışıyoruz" cevabını verdi. Bu konuda ellerinden geldiğince açık olmaya çalıştıklarını kaydeden Yellen, alınan kararın EM ülkeleri için sürpriz olmadığını söyledi. Güçlü ABD ekonomisinin EM ülkeleri için pozitif bir gelişme olduğunu, ancak sermayenin ülkelerden çıkmasının ise negatif bir etki olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Yellen, faiz artışı ile ilgili politikalarında 'iyi iletişim politikası' uyguladıklarını savundu.

2006'dan beri faiz artışına gitmeyen FED'in 2016'nın sonuna kadar faiz oranını yüzde 1,375 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

FED, 2008 finans krizinden sonra piyasaların toparlanması için tahvil alımlarını başlamış ve faiz oranını sıfıra yakın bir seviyede tutmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber FED, faizleri artırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER