En kötüsü için hazırlık mı?

Amerikan Merkez Bankası (Fed) bugün sürpriz bir karar daha aldı ve politika faizini yüzde 0'a kadar indirdi.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (Fed), politika faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığına çekti ve 700 milyar dolarlık tahvil alımı yapacağını duyurdu. 


Koronavirüs salgınının küresel ekonomik krize dönüşmemesi için iki hafta önce acilen toplanan Fed, politika faizini yüzde 1,75'ten yüzde 1,25'e indirmişti. 

Ancak bu indirime rağmen Japonya'dan Amerikan borsasısan kadan bütün piyasalarda hisse senetleri yüzde 10'a yakın değer kaybetmişti. 

BU HAMLE DE ÇÖKÜŞÜ DURDURMAZSA, O ZAMAN NE OLACAK?

Brent petrolün varil fiyatı 1'nci Körfez Savaşı'nın yaşandığı 1991'den bu yana en düşük seviye olan 32 dolara kadar inmişti. 

Fed'in radikal kararını sosyal medyada "Şok" diye yorumlayan iktisatçılar, "En kötüsü için hazırlık yapan Fed'in elinde başka silah kalmadı. Piyasalarda çöküş sürerse bundan sonrası için hakikaten endişelenmeliyiz." uyarısında bulundu.

Fed’in faiz kararı vermesi beklenen toplantısında, mart ayı içerisindeki ikinci faiz indirimi kararı verilirken, fonlama faizinde 100 baz puan indirime gidildi ve yüzde 0-0,25 seviyesine çekildi. 

Faiz kararının 9’a karşı 1 oy çokluğuyla alındığı vurgulandı.

İŞİN VAHAMETİNİ SİZ ANLAYIN ARTIK!

33 yılın en kötü gün kapanışını (12 Mart 2020) yapmalarının akabinde ABD’de "ulusal acil durum" ilan edilmesiyle Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri haftayı rekor yükselişle tamamlamıştı.

Sabancı Üniversitesi Finans Bölümü Başkanı Prof. Özgür Demirtaş, Fed’in kararını "inanılmaz" diye nitelendirdi. 

Demirtaş, şahsi Twitter hesabında şu ifadeleri kullandı: “İNANILMAZ: Amerikan Merkez Bankası az önce faizleri SIFIRA indirdi. 700 Milyar dolarlık QE de geliyor. Olayın ciddiyetini siz anlayın artık. Piyasayı desteklemek için ellerinden geleni yapıyorlar.” dedi.

<< Önceki Haber En kötüsü için hazırlık mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER