Fidancılar Ar-Ge desteği istiyor

Fidancılar Ar-Ge desteği istiyor

Türkiye Fidan Üreticileri Birliği (FÜAB) meyvecilikte yerli çeşitlerin geliştirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan araştırma- geliştirme (Ar-Ge) desteği istedi.

Bakanlığın şimdiye kadar fidan kullanımına verdiği desteklerle Türkiye'nin meyvecilik sektörünün geliştirilmesi ve dolayısıyla güvenilir gıda arzı konularında büyük mesafe kaydedildiği belirtilen FÜAB Başkanı Gürsel Tanrıver, yaşanan olumlu gelişmelere rağmen meyvecilik sektörünün en önemli sorunlarından birisinin Ar-Ge faaliyetlerindeki yetersizlik olduğunu kaydetti. Kamu tarafından çeşit geliştirmede ilerleme sağlanamadığını ifade eden Gürsel Tanrıver, özel sektör açısından da çeşit ıslahının uzun soluklu ve yüksek öz sermaye gerektirdiğini vurguladı. Türkiye'de pek çok türün gen merkezi olmasına karşın, ıslah çalışmalarının sadece bakanlık araştırma kuruluşları ve üniversiteler tarafından yapıldığını dile getiren Tanrıver, bunun sonucunda da yerli çeşit geliştirmede yurtdışı ile rekabette yetersiz kalındığını, üreticilerin yurtdışına 'ıslahçı hakkı bedeli' ödemekle yükümlü kılındığını kaydetti.

ÜRETİMİN TEŞVİK EDİLMESİ TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL
Meyveciliğin gelişmesi için sadece fidan üretimi ve kullanımına yapılan teşviklerin yeterli olmadığı; meyvecilikte ilerleme sağlanabilmesi için Ar-Ge ve çeşit ıslahı çalışmalarına da destek ve kredi imkanı sağlanması gerektiği belirten Tanrıver; "Aksi halde meyveciliğimizdeki gelişme, yurtdışı ıslahçılarının izin verdiği ölçüde olacaktır. Dolayısı ile Ar-Ge ve çeşit ıslahı çalışmalarının, meyveciliğin geliştirilmesi için öncelikli faaliyet olarak ele alınması lazım." dedi.

FÜAB Başkanı Gürsel Tanrıver, açıklamasına şöyle devam etti: "Tesis maliyeti yüksek, uzun vadede gelir getiren ve riskli bir yatırım olan fidan sertifikasyonu damızlıklarını tesis eden fidan üreticilerine Bakanlığın ve Ziraat Bankasının herhangi bir destek vermemesi nedeniyle; uluslararası standartlarda sertifikalı fidan üretimi için bakanlığın yaptığı tüm çalışmalarda ilerleme sağlanamamaktadır. Ziraat Bankası tarafından verilen sıfır faizli kredi imkanı ise sadece sertifikalı fidan üretimine sağlanmakta; yapılan işlemin esasını teşkil eden fidan sertifikasyonu damızlıklarında bu kredi verilmemektedir."

CİHAN
<< Önceki Haber Fidancılar Ar-Ge desteği istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER