Fitch’ten kötü haber: Türkiye’nin görünümü ‘negatif’e çevrildi

Doların yükselişiyle ekonomide büyük kriz yaşayan Türk ekonomisine Fitch Ratings de olumsuz not verdi. Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB- olarak teyit ederken görünümü ‘durağan’dan ‘negatif’e çevirdi.

SHABER3.COM

Döviz kurlarındaki artış nedeniyle zor günler geçiren Türkiye’ye bir kötü haber de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten geldi. Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB- olarak teyit ederken görünümü ‘durağan’dan ‘negatif’e çevirdi.

Fitch Ratings, yaptığı değerlendirmede ‘erken’ olarak nitelendirdiği parasal gevşemenin yurtiçi güvende bozulmaya neden olduğunu belirtti.

FAİZ İNDİRİMİNE VURGU

Fitch raporunda “Merkez Bankası’nın erken parasal gevşeme döngüsü ve daha fazla faiz indirimi veya 2023 seçimleri öncesi ek ekonomik teşvikler yurtiçi güvende erozyona yol açıyor. Bu durum lirada, gün içinde benzeri görülmemiş oynaklık dahil, keskin bir düşüş ve artan enflasyon olarak kendisini gösteriyor” değerlendirmesi yapıldı.

Fitch Ratings, “erken” olarak nitelendirdiği parasal gevşemenin yurtiçi güvende bozulmaya neden olduğunu belirterek, Türkiye’nin kredi notunun görünümünü “negatif”e indirdi. Türkiye’nin kredi notunun da “BB-” olarak teyit edildiği belirtildi.

Fitch analisti Erich Arispe Morales, söz konusu erozyonun zayıflayan liraya yansıdığını belirtirken bunun finansman baskılarını artırabilecek makroekonomik ve finansal istikrar riskleri yarattığına dikkat çekti.

Fitch, Türkiye’nin notunu BB- ile yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altında belirlemişti. Bu not seviyesinde Brezilya ve Güney Afrika da bulunuyor.

BÜYÜME BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ

Kuruluş, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini yüzde 9,2’den yüzde 10,5’e çıkardı.

Türkiye’nin Kovid-19 salgınının etkili olmaya başladığı 2020’de gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 1,8 arttığı anımsatılan açıklamada, ülke ekonomisinin 2021’de ise yüzde 10,5 büyümesinin tahmin edildiği aktarıldı. Fitch, eylül ayında yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 9,2 büyüyeceğini öngörmüştü.

Açıklamada, ülke ekonomisine ilişkin 2022 yılı büyüme tahmininin ise yüzde 3,5’ten yüzde 3,6’ya yükseltildiği kaydedildi.

Türkiye’nin ekonomik büyümesinin, emsallerine göre güçlü olduğuna işaret edilen açıklamada, ancak ülkede kişi başına düşen milli gelirin dolar bazında 2013’ten bu yana düşüş eğiliminde olduğu ifade edildi.
<< Önceki Haber Fitch’ten kötü haber: Türkiye’nin görünümü ‘negatif’e... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER