"Fiyat ucuzladıkça hamur ekmek yiyoruz"


Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, ekmek fiyatlarıyla ilgili tartışmalara katılarak, fiyatların düşmesine karşı olduklarını dile getirdi. Mahmut Şahin, fiyat düştükçe ekmeğin gramaj ağırlığının korunması, pişirme süresiyle ilgili tasarruf sağlanması adına hamur ekmek yemek zorunda kalındığına işaret etti. Şahin, bakanlıktan, genetiği değiştirilmiş buğdaydan elde edilen un ile yapılmış ekmek tüketilmesine imkan sağlamasını istedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, ekmek zamları, ekmek üretimi ve ekmek üretiminde kullanılan kimyasallarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İnsanların gerçekten ekmek değil kimyasal madde yumağına gelmiş ekmek tükettiğine dikkat çeken Mahmut Şahin, bakanlıktan istekleri olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: "Ekmek nimettir. Yerde gördüğümüz zaman alır öper ve yukarı bir yere koyarız. Çiğnenmesin diye. O zaman ki ekmek gerçekten nimetti. Üzerinde oynanmamış ekmekti. Genetiği değiştirilmemiş buğdaydan üretilmiş saf ekmekti. Son zamanlarda o ekmek nimetten çıktı bir kimyasal madde yumağı haline geldi. Son günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın hassasiyetini görüyoruz. Ekmeğe yapılan zammı eleştiriyor ve ucuzlamasını istiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni uyardı ve belediye ekmek fiyatını da düşürdü. Bu siyasi anlamda, insanların ekonomik olarak menfaatidir. Siyasiler de bu konuda doğal olarak menfaat elde edebilir. Buna sözümüz yok. Ama itirazımız var. Biz ekmeğin fiyatı ile ilgilenilmesinden ziyade ekmeğin içeriğiyle ilgilenilmesini istiyoruz. Biz 60 kuruşa ekmeğe benzeyen bir şey değil de, 90 kuruşa ekmek yemek istiyoruz. Ekmeğin gramaj olarak bir sınırı var. Bu gramajı tutturmak için pişirmeyen fırınlar var. Bize hamur yediriyorlar. Ya da ekmeğin kabarması için kimyasallar var ve bunlar katılıyor. Doğal olmayan yapay mayalar var. Bunların insan salığına zarar verdiğini biliyoruz. Mayanın birçok insanda alerji oluşturduğunu herkes biliyor. Sağlık anlamda getirilecek zarar ekmeğin 30 kuruş ucuzlamasından daha büyüktür."

"BAKANLIK EKMEĞİN GENETİĞİ DEGİŞTİRİLMEMİŞ BUĞDAYDAN OLMASINI SAĞLAMALI"

Genel Başkan Mahmut Şahin, ekmek üretiminin üzerinde mutlaka durulması gerektiğini belirterek, Bakanlıktan bu konuda üzerinde hassasiyetle durmasını istedi. "Ortada alım satım var. Maliyet var. Yalnız genetiği değiştirilmemiş buğday ile ilgili bakanlıktan hamle bekliyoruz" diyen Şahin, şunları söyledi: "Biz şu anki ekmeğe 1 lira, 2 lira, 3 lira versek bile genetiği değiştirilmemiş buğdaydan ekmek üretilemiyor. Böyle bir buğday yok. Bunun üzerinde çalışmamız gerekirken bize genetiği değiştirilmiş buğdaylar içerisine kimyasallar katılmış ekmek yiyoruz. Biz bunu yemek istemiyoruz."

Ekmekte israfın büyük olduğunu ve bir günde 5 milyon ekmeğin çöpe gittiğini aktaran Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ekmeğin çöpe gitmesindeki sebeplerden birincisi fiyatının ucuz olmasıdır. İkincisi ekmek pişmemiş. İçi yenmiyor. Hamur kalıyor. Bunun içinde ekmeğin içi atılıyor. Burada yakıttan tasarruf yapılıyor. Az pişiriliyor. Burada ekmeği ucuza satmak için malzemeden çalınmış oluyor. Biz kaliteli ekmek yiyelim. 30 kuruş fazla olsun. Günde 5 milyon ekmek israf var. Bunların üzerinde durmamız gerekiyor."

"KİMYASAL YUMAĞI EKMEK ÇÖPE GİDİYOR"

Genel Başkan Mahmut Şahin, 5 milyon ekmek israfı ile 280 bin öğrenciye aylık 250 lira burs verilebildiğini hatırlatarak, "Böyle bir israfı siz düşünün. Ayrıca konu açılmışken, öte tarafta Vakıflar Bölge Müdürlükleri öğrencilere aylık 50 lira burs veriyor. Vakıfbank aracılığıyla verilen bu bursların 100 lirası banka tarafından hesap işletim ücreti olarak kesiliyor. Kısacası 5 milyon ekmek çöpe gidiyor. Kalitesiz ve ucuz ekmek çöpe giden ekmek sayısını artırıyor. Biz bu konuda bakanlığımızdan hassasiyet bekliyoruz." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber "Fiyat ucuzladıkça hamur ekmek yiyoruz" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER