Fransa'da terör suçundan hüküm giyenler vatandaşlıktan çıkarılabilecek


Fransa'da büyük tartışmalara neden olan terör suçundan mahkum olanların vatandaşlık hakları ellerinden alınması öngören anayasa reformu mecliste kabul edildi.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) hükümeti tarafından hazırlanan anayasa reform paketi içerisinde yer alan tasarıya milletvekillerinin 162'si evet derken 148 vekil ise karşı çıktı. Değişiklikle, milletin yaşamı üzerinde ciddi tehdit oluşturan suçlara karışan ve en az 10 yıl hüküm giymiş kişilerin vatandaşlığı elinden alınabilecek.

SADECE ÇİFTE VATANDLAR DEĞİL

Daha önce Fransa'da doğduğu için ya da sonradan Fransız vatandaşlığını elde etmiş 'çifte vatandaş' kişileri hedef alan yasanın kapsamı da genişletildi. Tüm Fransız vatandaşlarını kapsayan yasada 'çifte vatandaş' ifadesi de kaldırıldı.

İktidar partisini ikiye bölen değişikliğe, mecliste 287 sandalyesi bulunan PS milletvekillerinin 90'ı karşı çıktı. 68 iktidar milletvekili de oylamaya katılmadı. Daha önce değişikliği destekleyeceğini açıklayan Nicolas Sarkozy liderliğindeki sağ Cumhuriyetçiler Partisi'nden de 32 milletvekili evet, 30 milletvekili ise hayır dedi. Ana muhalefet partisinin 128 vekili ise oylamaya katılmadı.

OLAĞANÜSTÜ HALİN UZATILMASI DA GÖRÜŞÜLÜYOR

Mecliste görüşülmesine başlanan anayasa reformunun görüşmelerine bugün de devam edilecek. Paketini Kasım ayında Paris'te gerçekleştirilen aş zamanlı terör saldırıları sonrası ilan edilen olağanüstü halin 3 ay daha uzatılması da yine mecliste görüşülecek konular arasında yer alıyor.

Anayasa reformuna tepki gösteren eski Adalet Bakanı Christiane Taubira da geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı François Hollande'a istifasını sunmuş, Hollande da Taubira'nın istifasını kabul etmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Fransa'da terör suçundan hüküm giyenler vatandaşlıktan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER