Fransa olağanüstü hal kararını Bakanlar Kurulu'na bırakıyor


Fransa'da olağanüstü hal ilanını Bakanlar Kurulu kararına bağlayan anayasa reformu kabul edildi.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) hükümeti tarafından hazırlanan ve büyük tartışmalara neden olan yasa tasarısı ile ilgili oylamaya 577 milletvekilinden sadece 136'sı katıldı. İktidar partisi milletvekillerinin de yüzde 37'sinin yer aldığı oylamada tasarının mimarlarından Başbakan Manuel Valls da hazır bulundu.

Oylamaya katılan vekillerden 103'ü değişiklik lehine oy kullanırken 26'sı ise karşı çıktı. İktidar partisinde de çatlaklara neden olan ve sol partilerin karşı çıktığı değişikliğe Nicolas Sarkozy liderliğindeki sağ Cumhuriyetçiler Partisi ve merkez sağ parti UDI milletvekilleri destek verdi.

Kabul edilen tasarıya göre, 'kamu düzenini tehlikeye düşürecek ciddi tehdit' ve 'doğa olayları nedeniyle oluşan afet' durumlarında Bakanlar Kurulu olağanüstü hal ilan etme yetkisine sahip olacak.

Mecliste görüşülmesine başlanan anayasa reformunun en çok tartışılan maddelerinden, terör suçundan mahkum olanların vatandaşlık hakları ellerinden alınması da oylamaya sunulacak. Ayrıca, Kasım ayında Paris'te gerçekleştirilen aş zamanlı terör saldırıları sonrası ilan edilen olağanüstü halin 3 ay daha uzatılmasının da yine mecliste görüşülecek konular arasında yer alıyor.

Anayasa reformuna tepki gösteren eski Adalet Bakanı Christiane Taubira da geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı François Hollande'a istifasını sunmuş, Hollande da Taubira'nın istifasını kabul etmişti. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER