Fransızların dörtte üçü Hollande ve Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığını istemiyor


Fransa'da 2017 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi gerçekleştirilen son anket, halkın Cumhurbaşkanı François Hollande ve selefi Nicolas Sarkozy'yi yeniden Elysee Sarayı'nda görmek istemediğini ortaya koydu.

Odoxa araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ankete göre Fransızların yüzde 74'ü Hollande ve Sarkozy'nin 2017'de aday olmasını istemediğini söyledi. Her iki liderin de yeniden cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasını isteyenlerin oranı sadece yüzde 24'te kaldı.

Araştırmada en büyük desteği ise halen Bordeaux Belediye Başkanlığı görevini yürüten eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Alain Juppe aldı. Sarkozy'nin genel başkanlığını yaptığı merkez sağ partisi Cumhuriyetçiler'den cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklayan Juppe'nin adaylığını destekleyenlerin oranı yüzde 56 olarak ölçüldü. Eski başbakanın adaylığına sağ seçmenlerin yüzde 71'i ve sol seçmenlerin de yüzde 62'si olumlu baktığını söyledi.

Ankette aday olunmasına sıcak bakılan ikinci isim ise Başbakan Manuel Valls oldu. Valls'ın Elysee'ye çıkmasına sıcak bakanların oranının yüzde 38 olduğu kaydedildi. Valls'ın hemen arkasından ise aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin (FN) lideri Marine Le Pen yer aldı. Le Pen 2017'de aday olmasını isteyenlerin oranı da yüzde 37 olarak gerçekleşti.

Araştırmada halkın yüzde 56'sı siyasetçilerin artık yenilenmesi gerektiğini savundu. Yüzde 88'lik bir kesim de şimdiki politikacıların yetersiz olduğunu öne sürdü. Ayrıca ankette katılanların yüzde 49'u da halen 2 dönem olan cumhurbaşkanlığı süresinin de bir dönemle sınırlandırılması gerektiğini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Fransızların dörtte üçü Hollande ve Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER