G20 Zirvesi'nde basına akreditasyonu Davutoğlu'na sordu


CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, 3 bin gazetecinin izleyeceği Antalya'daki G-20 Zirvesi'nde bazı basın ve yayın kuruluşlarına uygulanan akreditasyonu sordu.

Meclis Başkanlığına Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, "3 bin gazetecinin izleyeceği Antalya'daki G20 Zirvesi'nin kapısı Sözcü'ye ve muhalif görülen basına kapanmış ve 5 ayrı yapılan başvuruya cevap bile verilmemiştir. AKP Hükümeti, muhalif medyaya yönelik sürdürdüğü akreditasyon ayıbını, G20 Zirvesi'ne de taşımıştır. Zirveyi takip edebilmek için Başbakanlık tarafından verilen sarı basın kartı ile birlikte internet üzerinden bireysel başvuru yapılması gerekmektedir. Akreditasyon işlemleri G20 Sekretaryası ile birlikte Başbakanlık tarafından yürütülmektedir. Sözcü ve Zaman dışında başvuru yapan medya kuruluşlarının büyük bir kısmına olumlu yanıt verilmiştir. Şu ana kadar 2 bin 700 gazeteciye alana giriş izni için akreditasyon verilmiş olup sayının 3 bine ulaşması beklenmektedir. Basın Konseyi, 'Antalya'da düzenlenecek olan G20 Zirvesi'ni takip etmek isteyen Sözcü, Zaman gazeteleri ile bazı basın mensuplarının akredite edilmemesi kabul edilemez' şeklinde açıklama yaparak sansürcü yaklaşımı kınamıştır." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: "3 bin gazetecinin izleyeceği Antalya'daki G20 Zirvesi'ne Sözcü'nün ve Zaman'ın alınmamasının gerekçesi nedir?

Sözcü'nün 5 ayrı yaptığı başvuruya cevap verilmeme gerekçesi nedir?

Şu ana kadar 2 bin 700 gazeteciye alana giriş izni için akreditasyon verilmiş olup sayının 3 bine ulaşması beklenirken Sözcü'ye ve Zaman'a akreditasyon verilmeme kararı tekrar gözden geçirilerek akreditasyon verilecek midir?

Türkiye'den hangi basın yayın organlarına akreditasyon izni verilmiştir?

Kamu kurumlarınca Sözcü ve Zaman gazetelerinin akredite edilmeyeceği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise bu kamu kurumları hangileridir ve gerekçeleri nelerdir?

Sözcü ve Zaman gazeteleri dışında akreditasyona tabi tutulan başka hangi gazeteler vardır? Bu gazeteler hangileridir?

Akreditasyon listesi tarafınızdan mı hazırlanmıştır?

3 bin gazetecinin izleyeceği Antalya'daki G20 Zirvesi'ne Sözcü, Zaman ve muhalif görülen basının alınmaması 'Basına sansür' değil midir?

AKP Hükümeti'ne göre basın özgürlüğü nedir?

Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 134. ve Avrupa'da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke olması ne ile açıklanabilir?

Hükümetin hazırladığı basın özgürlüğü raporu bulunmakta mıdır?

Uluslararası kuruluşların basın özgürlüğüne ilişkin hazırladıkları raporlarda Türkiye eleştirileri cevaplanmış mıdır?

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısı ile ilgili verileri doğru mudur? Değilse, bu sayı kaçtır?

Türkiye'de basın özgürlüğü nasıl sağlanmaktadır?

Türkiye'de basın özgürlüğünün sağlanması açısından medya bağımsızlığı yeterli midir?

AB ülkelerinde medya çeşitliliği verileri nelerdir?

AB ülkelerinde medya bağımsızlığının dayandığı kanunlar Türkiye'de mevcut mudur?

2002-2015 yılları arasında AB'den Türkiye'deki basına sansür olayları ile ilgili olarak kaç uyarı yapılmıştır? Bu uyarılar AKP Hükümeti'nin hangi basın yayın organlarına yaptığı sansürle alakalı olarak yapılmıştır?

2002-2015 yılları arasında 1 Kasım tarihi itibariyle yayın yasağı getirilen haber konularının listesi nedir?

Yayın yasakları hangi mahkeme ve hakimlerin kararları ile alınmıştır?

AİHM'nin Türkiye'yi yayın yasakları ile ilgili olarak mahkum ettiği son 10 yıl içindeki diğer tüm davalar hangileridir? Bu davalardan dolayı ödenen tazminat tutarı ne kadardır?" CİHAN
<< Önceki Haber G20 Zirvesi'nde basına akreditasyonu Davutoğlu'na sordu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER