Gabriel: Mültecilerin uyumu 10 günlük değil, 10 yıllık bir ödevdir


Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD) Tagesspiegel Gazetesi'nin düzenlediği bir toplantıda "Kültürel yabancılaşmadan korkan kişiler otomatikman aşırı sağcı değildirler." dedi.

Gabriel'in Almanya için gelecek yıl en önemli ödevlerden birinin hem ülkede yaşamakta olan göçmenleri hem de bu yıl içinde ülkeye giriş yapan binlerce mülteciyi birbirlerine karşı kullanmadan entegre etmek olduğunu söyledi. Aynı şekilde mültecilerle dar gelirlileri de birbirine düşürmekten kaçınmak gerektiğini belirten SPD'li politikacı, mülteciler konusunu ekonomiyle birleştirerek yaptığı konuşmasında asgari ücret konusuna da değindi.

İşveren derneklerinin mültecilerle bağlantılı olarak asgari ücret konusunda istisna talebinde bulunduğunu hatırlatan Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel bu talebi 'toplumsal bir bomba' şeklinde nitelendirdi ve mültecilerin iş hayatına uyumunu "Bu on günlük bir ödev değildir, on yıllık bir ödevdir." dedi. Gabriel AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmadan çok umutlu olduğunu ancak mülteci akınını kontrol altına almak için Almanya'nın sınırlarına polis yığılmasına pek sıcak bakmadığını da kaydetti ve polislerin sınıra yığılmasıyla kent merkezlerinde, örneğin tren istasyonlarında güvenlik açığının meydana gelebileceğini söyledi.

Gabriel konuşmasında hükümette görev alan meslektaşlarına da seslendi ve kullandıkları dile özen göstermelerini istedi. "Yönetenlerin birbirleri hakkında telaffuz ettiği sözler ciddiyet içermeli, tahrikten uzak olmalı." diyen Gabriel için Almanya'da gelecek yıl ele alınması gereken en önemli ekonomik konular arasında dijitalleşme, uzman açığı, eğitim, işletmelerin yatırıma teşvikinin sağlanması ve enerji dönüşümü bulunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Gabriel: Mültecilerin uyumu 10 günlük değil, 10 yıllık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER