Gazze'deki 'Büyük Dönüş Yürüyüşünü' anma eyleminde bir Filistinli öldürüldü

Gazze Şeridi'nde binlerce kişi, İsrail'le sınır hattı boyunca düzenlenen 'Büyük Dönüş Yürüyüşü'nün başlangıç yıldönümü anmak için toplandı.

SHABER3.COM



Eylemciler, İsrail askerlerine taş atıp, lastik yakarken, İsrail askerleri gözyaşartıcı gaz ve gerçek mermilerle yanıt verdi. Filistinli yetkililer 17 yaşındaki bir eylemcinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını söyledi. Yine Filistinli yetkililere göre, dün de bir başka kişi hayatını kaybetti.

İsrail Ordusu, sınır hattında 40 bin kadar protestocunun toplandığını söyledi. İsrail güçleri ayırca, sınır hattından patlayıcılar atıldığını ve bunlara "toplumsal olay dağıtma araçları" ve gerçek mermilerle karşılık verildiğini duyurdu.

Hamas ise, kalabalıkları sınır hattından güvenli bir mesafede tutmaya çalıştığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler'e göre, Mart-Aralık 2018 döneminde yapılan protesto eyleminde 189 Filistinli ve bir İsrail askeri hayatını kaybetmişti.

Eylemlerde, Filistinli mültecilerin şimdi İsrail olan atalarının topraklarına dönüş hakkı savunuluyordu.

BM'nin yaptığı soruşturmada, İsrail askerlerinin savaş suçu işlemiş olabileceği sonucuana varılmıştı. İsrail ise bu suçlamayı reddediyor.

Kudüs'teki BBC Muhabiri Yolanda Knell, eylemlerin İsrail ve Gazze'yi yöneten Hamas arasındaki kırılgan suküneti ciddi bir sınavdan geçirdiğini söylüyüyor.

Mısır ve BM, Filistinli militanların İsrail'e roket attığı, İsrail'in de Gazze'deki onlarca hedefi savaş uçaklarıyla vurduğu son bir haftanın ardından, gerilimin daha da yükselmemesi için taraflarla müzakereler yürütüyor.

İsrail hükümeti geçen yılki gösterilerde "teröristlerin eylemleri, İsrail topraklarına geçip saldırı düzenlemek için kullandığını" iddia ediyordu.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin kurduğu soruşturma komisyonu ise 30 Mart ile 31 Aralık arasında 189 Filistinli'nin öldürülmesini inceledi.

Komisyonun raporunda, ölenlerin 35'inin çocuk, üçünün üzerlerinde açık işaretler bulunan sağlık görevlileri ve iki gazeteci olduğu belirtilmişti.

Soruşturmada ayrıca, İsrailli keskin nişancıların, çocuklara, sağlık görevlilerine ve gazetecilere, açıkça tanınır olmalarına karşın ateş açtıklarına inanmak için yeterli neden olduğu söylenmişti.

Komisyon, eylemler sırasında dört İsrail askerinin yaralandığını bir İsrail askerinin de protesto düzenlenen bir günde, ancak protesto yerlerinin uzağında öldürüldüğünü saptamıştı.

Nefsi müdafaa halleri dışında, çatışmalarda doğrudan yer almayan sivillere ateş açılması bir savaş suçu.

İsrail ise, komisyonun bulgularını reddetti.



<< Önceki Haber Gazze'deki 'Büyük Dönüş Yürüyüşünü' anma eyleminde... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER