AMASYA (CİHAN)- Amasya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Abdullah Kaya, Amasya il merkezinde hizmet veren 2 hastanenin birleştirilmesinden dolayı çok sayıda hastanın sağlık hizmetini verimli alamadığını söyledi.
Amasya nüfusunu neredeyse yüzde 55'inin Şeyhcui mahallesinde bulunan insanlar eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nden hizmet aldığını belirten Genel Sekreter Kaya, "O zamanlar maddi durumların göz önünde bulundurulması sonucu eski Kadın Doğum Hastanesi ve Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi birleştirilme kararı alındı.
Bu hastanelerin birleştirildiği zamanlarda 200 bin nüfusun altıda olan illerde bu tür uygulamalar yapılıyordu ama bu karar doğru bir karar değildi. Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin o dönemlerde çok verimli olduğunu görüyorduk. Orada bulunan acil servis vatandaşlarımıza ayrıca bir hizmet veriyordu." dedi.
Hastaneler birleştirildikten sonra Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi'ne 24 saat içerisinde ortalama 800 hasta geldiğini kaydeden Kaya, "Bu gelen hastaların acillik durumları tartışılır ancak hastaneler birleşmeden önce Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi'nde yaklaşık 600, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi acil servisinde yaklaşık 500 hasta bakılıyordu. Hastane acil servisimize başvuru sayısı yaklaşık 300 kişi oranında azaldı. Bu durum iyi gibi değerlendirilse de ancak işin aslı vatandaş hastane uzak olduğu için gelemiyor. Bence bu durum vatandaşın hizmet alamadığını gösteriyor. Bizim şu an için Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi'ne ek bina yapmamız mümkün olmayabilir ama eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi semt polikliniği olarak hizmet verebilir." diye konuştu.
Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi'nin projesinin 1989 yılında yapıldığını hatırlatan Kaya, "O dönemler projelendirilen ve halen kullandığımız hastanemizde 30 polikliniğimiz bulunuyor. Ama bizim uzama doktor sayısı 100 kişiyi bulmakta. Bizim en az 80 polikliniğe daha ihtiyacımız var. Şu anda mevcut hastanemizde 2 kişi yan yana geçemez duruma geldi. Ayrıca hastanenin yoğun olduğu günlerde kokudan neredeyse içeri girilmiyor.
Bizler de bu durumda eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne 4 ana branş olan çocuk, kadın doğum, genel cerrahi ve dahiliye bölümleri açalım. İlave olarak ta fizik tedavi koyalım. Vatandaş işini görmüş olur.
Eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin olduğu mahallede muhtarlar hastanenin tekrar hizmete açılması için Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden müracaatta bulunmuşlar. Bakanlık bu konuyla ilgili bilgi yazısı istediler. Bizler ayrıca söz konusu yere semt polikliniği, hatta mümkün ise hastane yapılmasının uygun olacağını dile getirdik." ifadelerini kullandı. CİHAN