Gizemli cisim bugün Dünya’ya ulaşabilir: Bilim insanından 'Siyah Kuğu' uyarısı!
⏱ Okuma Süresi 4 dk•Yayınlanma Çarşamba, Ekim 29 2025
Paylaş
X Post
NASA tarafından 1 Temmuz’da tespit edilen ve 3I/ATLAS adı verilen yıldızlararası bir gök cismi, bugün Dünya’ya ulaşacak. Bir gökbilimci, nadir bir olasılığın gerçekleşmek üzere olabileceğini belirterek “kara kuğu olayı” uyarısında bulundu.
NASA’nın asteroit uyarı sistemi tarafından tespit edilen 3I/ATLAS, New York büyüklüğünde bir kuyruklu yıldız. Kaynağı bilinmeyen bu cisim, kayıtlara geçen üçüncü yıldızlararası nesne olacak.
Harvard Üniversitesi’nden astrofizikçi Avi Loeb, gök cisminin 'doğal yollardan oluşmamış olma' ihtimalinin yüzde 30 ila 40 arasında olduğunu öne sürüyor. Loeb’in, bunun gibi pek çok uçuk teorisi mevcut: Yeni görüntülerin, cismin 'yavaşlamak için fren yaptığını' ortaya koyduğuna yönelik iddialar gibi...
DOST MU, DÜŞMAN MI?
Loeb, Harvard araştırmacıları Adam Hibberd ve Adam Crowl ile yayımladığı makalede şu ifadeyi kullandı:
Hipotezimiz, [3I/ATLAS]’ın teknolojik bir yapay eser olduğu ve aktif bir zekâ barındırabileceği yönünde. Bu doğruysa iki olasılık ortaya çıkar: Ya tamamen dostane niyetlerle geliyor, ya da düşmanca.
Loeb, cismin Güneş’e en yakın noktaya 30 Ekim’de ulaşacağını belirtiyor. Kuyruklu yıldızın, yolculuğu sırasında 'kuyruk' ve 'anti-kuyruk' oluşturduğu da UFO meraklılarının iddiaları arasında.
SİYAH KUĞU OLAYI NEDİR?
Loeb, bu durumu bir 'siyah kuğu' olayı olarak tanımlıyor: yani olasılığı son derece düşük, ancak etkisi olağanüstü büyük bir kozmik olay. Bilim insanı, cismin Güneş’in arkasında gizlendiği şu günlerde 'beklenmedik bir şey yapabileceğini' de öne sürüyor.
Daha önce yalnızca üç yıldızlararası gök cismi tespit edilmişti. Bunlardan ilki olan Oumuamua, 2017’de “Güneş ışığını yansıtarak hareket eden ince bir uzay aracı” olabileceği iddialarına konu olmuştu. Loeb, o günlerde de sahneye çıkmıştı, fakat iddiaları tutmamıştı.
ŞU AN NEREDE?
Şu anda Güneş’in arkasında bulunan 3I/ATLAS, bu nedenle teleskoplarla gözlemlenemiyor. Ancak 2 Kasım’da, Avrupa Uzay Ajansı’nın JUICE uzay aracının gözlem yapması planlanıyor.
Cisim, 30 Ekim civarında Mars yörüngesinin içine girecek ve Aralık başında Güneş’in diğer tarafında yeniden görülebilecek. Loeb, bu dönemin Dünya ile olası 'temas tarihi' olabileceğini öne sürüyor.
Her ne kadar paniğe gerek olmadığını vurgulasa da Loeb, insanlara, '29 Ekim’den önce tatile çıkın' tavsiyesinde bulunuyor.
Şaka mı, ciddi mi belli değil; ancak bilim dünyası 3I/ATLAS’ı yakından izlemeye devam ediyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.13 yaşındaki Türkiye şampiyonu güreşçi hayatını kaybetti2.Fenerbahçe’den ayrılan Talisca: İyilik eken, bir gün iyi şeyler biçer3.Jeolog Osman Bektaş: Adana’da büyük deprem beklemiyorum4.İoanna Kuçuradi son yolculuğuna uğurlandı5.Özgür Özel: Milletin vermediği İstanbul’u almaya çalışıyorlar
6.AKP’ye geçeceği iddia edilen Cemil Tugay takipçisine ne cevap verdi?7.Gazeteci Cevheri Güven: Akın Gürlek’in yerine gelecek isim hazır8.Bir Işığı Allah Yaktıysa...9.Kur’an’ı Öğrenmek İçin Bir Yıl, Kur’an’a Hizmet İçin Bir Ömür10.24 dakika arayla sallandı: Adana ile Osmaniye'de 4,8, 4,9 ve 5,2 büyüklüğünde üç deprem meydana geldi

KADİR GÜRCAN

ARİF ASALIOĞLU

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ

HARUN TOKAK

ÇOK OKUNAN HABERLER

13 yaşındaki Türkiye şampiyonu güreşçi hayatını ka...

Fenerbahçe’den ayrılan Talisca: İyilik eken, bir g...

Jeolog Osman Bektaş: Adana’da büyük deprem beklemi...

İoanna Kuçuradi son yolculuğuna uğurlandı

Özgür Özel: Milletin vermediği İstanbul’u almaya ç...







