Google iftiharla sunar

Google I/O, şirketin 2008’den bu yana yazılımcılara yönelik düzenlediği bir organizasyon. Her yıl San Francisco’da bir araya getirdiği yazılımcılara, yeni projelerinden bahsediyor ve bunların tartışılmasını sağlayarak, geri dönüş sağlıyor.

Google iftiharla sunar

Bu türlü etkinlikler rekabet içerisinde teknoloji devlerinin gelecek dönemde hangi alanlara yöneleceğini öğrenmek için bulunmaz fırsat. 

Böylece yazılımcılar, yenilikçi projeleri olanlar, yeni fikirlerle bu trendlere katkı sunabiliyor. 

Bu yılki I/O toplantısında üç başlık öne çıktı: Yapay zekâ (AI), yapay gerçeklik (VR) ve mobil iletişim.


Yapay zekâda ağırlığını koyuyor

“Kimin yapay zekâ imkânları daha geniş?” diye sorulacak olursa, cevap mutlaka Google olacaktır. 

AI laboratuarlarında, bütün dünyanın gönüllü olarak verdiği bilgileri toparlayabilen ve burada neredeyse sınırsız imkânlarla deney yapabilen Google mühendisleri, yeni projelerine illa ki AI özelliğini ekliyor.

Bu yıl iki yeni proje sunumu yaptılar. İlki ‘akıllı ev’ konseptini daha da ileriye taşıyan Google Home

Evin içinde sesli komutla çalışabilen bir asistan özelliği sunan Google Home, Amazon’un Echo’suna bir cevap. 

Elbette daha karmaşık soruları anlayabiliyor ve evinizin herhangi bir yerinde müzik çalıp ışıkları söndürebiliyor. Dahası sorularınızı cevaplıyor.

Buna bağlı olarak Google, Google Assistant’ı da mobil telefonlar için sesli asistan uygulaması olarak tanıttı. 

“Takımım ligde nasıl gidiyor?” dediğinizde hangi takımdan bahsettiğinizi anlayacak kadar akıllı üstelik. 

Bunun bir sonraki aşaması da Allo isimli program. Arkadaşlarınızla konuşurken size kulak misafiri olan uygulama, eğer tantuniciden bahsediyorsanız, size en yakın ve en uygun tantuniciyi hemen haber veriyor.


Gözlerinize inanamayacaksınız!

Yapay gerçeklik (VR) piyasasındaki rekabet kızışıyor. Android N isimli yeni yazılımını da bu toplantıda sunan Google, VR için de Android N’de yer alacak bir “ana yazılım” geliştirdi. 

Daydream (Gündüz Düşü) ismini verdiği yazılım, TV kanallarından gazetelere, Street View özelliğiyle dünyayı dolaşmaktan bilgisayar oyunlarına kadar her alanda VR uygulaması içerecek.

Bunun yanı sıra Google, Oculus Rift ya da HTC Vive ile yarışabileceği bir VR başlığı da üretecek. Mobil telefonla bağlantılı olacak bu yeni cihazın, önümüzdeki sonbaharda piyasada olması bekleniyor.


Telefonunuz daha çok yardım edecek

Bir diğer yenilik, Duo. Apple’ın FaceTime’ına benzettiği bu görüntülü konuşma uygulaması, henüz telefonu açmadan karşınızdakini görme imkânı sağlıyor. 

Kapı deliğinden zile basan kişiyi görmek gibi anlatılan bu yeni özellik, bu yaz hem Android’de hem de IOS’ta bulunabilecek.

Dünyada 1 milyar insanın akıllı telefonunda Chrome uygulamasına girdiğini duyuran Google, mobil telefonlarla ilgili daha fazla yatırım yapacağa benziyor. 

Android’i “daha akıllı, daha hızlı, daha iyi” yapmaya çalışan şirket, kullanıcılarının mobilizasyonunu artırmayı hedefliyor.




<< Önceki Haber Google iftiharla sunar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER