Görevden alınan muhtarlar hakkında soruşturma bile yok

Görevden alınan 259 muhtara tebligatlar ulaşmaya başladı. Görevden almalar ise HDP'nin önde olduğu mahallelerde. Muhtarlar tepkili.

SHABER3.COM

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarlara yönelik açıklamasından sonra görevden alınan 259 muhtara tebliğler yapılıyor. Muhtarlar, haklarında tek bir soruşturma ve yargı kararı olmamasına görevden alınmalarına tepkili. Halkın bu durumu kabul etmediği ifade eden muhtarlar, adaletin bir gün yerini bulacağını, halkın sandıkta cevap vereceğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı 15 Ekim tarihinde, 103’ü köy, 156’sı mahalle muhtarı olmak üzere toplam 259 muhtarı görevden uzaklaştırdı. “Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunduğu değerlendirilen” gerekçesiyle gerçekleşen uzaklaştırmaların ise Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararı doğrultusunda alındığı duyuruldu.

Mezopotamya Ajansı’nın derlediği haberlere göre, görevden alınan 259 muhtarın hangi illerde olduğuna dair tespit edilebilen yerler şunlar:

“Ağrı’da 50, Mardin’in ilçeleri Nusaybin’de 10, Kızıltepe’de 9, Ömerli’de 1, Dargeçit’de 4, Mazıdağı’nda 1, Derik’te 9, Savur’da 5, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 15, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 33, Van’ın Başkale ilçesinde 13 ve ilçelerde 3.”

Van’da muhtarları görevinden alınan Süphan Mahallesi’nde son seçimlerde AKP bin 500, HDP 7 bin oy, Şabaniye Mahallesi’nde AKP 3 bin 200, HDP 6 bin 100 oy, Hacıbekir Mahallesi’nde AKP bin, HDP 7 bin 500 oy, Esentepe Mahallesi’nde ise AKP bin 300, HDP ise bin 500 oy almıştı.

Görevden uzaklaştırılanlar arasında bulunan Kızıltepe’nin Berçem Mahallesi Muhtarı Mahsum Aslan, uzaklaştırmaya gerekçe olarak elle tutulur herhangi bir şeyin olmadığına dikkat çekerek, “İncir kabuğunu dolduracak kadar bir şey yok” dedi. 'Teröre destek' gibi açıklamalara katılmadıklarını dile getiren Aslan, atama ile değil seçimle iş başına geldiklerini vurguladı.

Derik’e bağlı Pınarcık (Fitin) Köyü Muhtarı Sedat Mercan da, sadece 'şüphe' üzerine görevden uzaklaştırıldıklarına dikkat çekti. Mercan, somut herhangi bir gerekçe gösterilmediğini, haklarında kesinleşmiş bir yargı kararı da olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Haksızlık yapılmıştır. Herhangi bir yargı kararı olmadan böyle görevden uzaklaştırılmayı doğru bulmuyoruz. Seçimler öncesi bir operasyon olduğu yönünde yorumlar yapılıyor. Biz de aynı fikirdeyiz.”

Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi’nin 10 yıllık muhtarı Çetin Bilir, muhtarlığın demokrasinin halka en yakın ayağı olduğunu belirterek, halk tarafından demokratik bir şekilde seçilen insanların görevlerinden alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi:

“Bizler halk tarafından demokratik bir seçimle bu göreve gelen ve 24 saat esasına göre halka hizmet eden insanlarız. 10 yıllık görevim boyunca hiçbir soruşturma geçirmememe rağmen bugün görevimden alındım. Hakkımda hiçbir soruşturma olmadan görevimizden alındığımıza ilişkin bir yazı geldi. Hakkımızda ifade edilen suçlamaların hiçbirini kabul etmiyoruz. Bu suçlamalar hukuka aykırıdır.”

Uzaklaştırma kararı hakkında konuşan Kızıltepe Muhtarlar Derneği Başkanı Hatip Şeran da, nihai karardan sonra muhtarların göreve iade edilmelerini beklediklerini belirtti ve “Muhtarlarımız hepsi seçimle gelmiş muhtarlardır. Ancak bu görevden uzaklaştırma bir sonraki seçimde aday olmaları önünde engel değildir. Tekrar aday olur, seçilebilirler. Soruşturmanın sonucunu bekleyeceğiz. Biz muhtarlarımızın bu konuda mağdur olmamalarını umuyoruz” dedi.

Edremit İlçesi Esentepe (Kiracılar TOKİ) Mahalle Muhtarı Ahmet Nanto ise, 4.5 yıllık muhtar olduğunu belirterek, “Bu ülkede demokrasi mutlaka kazanacaktır” derken, Süphan Mahalle Muhtarı Ayhan Komi de, bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler  ise, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 259 muhtarı görevden almasının nedenini 'tek adam rejimi'yle açıkladı.

Özsökmenler, “Görülüyor ki AKP hem muhtarları, belediye başkanlarını tehditle halkın seçimlerde aday olmalarını engellemeye çalışıyor hem de çeşitli oyunlarla, seçime doğrudan hile bulaştırmanın aracı olan sandık listelerinin asılması ve seçmen kağıtlarının dağıtılmasına da etkide bulunmak istiyor. Bu hilelerin hepsini boşa çıkarmak için biz halkımızla birlikte çaba göstereceğiz, ona göre karşı tedbirlerimizi bugünden oluşturacağız” dedi.
<< Önceki Haber Görevden alınan muhtarlar hakkında soruşturma bile yok Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER