Guardian: Erdoğan basın özgürlüğüne izin verecek mi?


İngiliz Guardian gazetesi, dün gerçekleşen seçim sonrası beklenmedik bir zafer elde eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın özgürlüğü konusundaki tavrını inceleyen bir yorum yazısı yayınladı.

'Erdoğan basın özgürlüğüne daha fazla izin verecek mi? Güvenmeyin' başlığıyla aktarılan yazıda, "Erdoğan'ın basın özgürlüğü üzerinde yaptığı baskıları kaldırmak için elinde yeni bir şans bulunuyor fakat geçmişte kaydedilenler aksini söylüyor" denildi.

Gazetenin öne çıkan yazarlarından Roy Greenslade imzası taşıyan yazıda, "Recep Tayyip Erdoğan'ın şaşırtan seçim zaferi, gazeteciler için çok hayra alamet değil. Son yıllarda basın özgürlüğüne saygısını azaltan bir tavır sergileyen Cumhurbaşkanı, dünyada cezaevinde en fazla gazeteci tutan ülkeler arasında yer alan Türkiye'ye yönelik duyulan endişelere işaret ediliyor. Erdoğan'ın 2003'den beri AK Parti iktidarı ile başbakan ya da cumhurbaşkanı olarak görev aldığı sürede, habercilik tehlikeli hale gelmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Özellikle terör sorununu işleyen gazeteci ve program yapan haber kanallarının yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle suçlandığı belirtilen yazıda, geçen hafta Koza İpek Medya Grubu'na düzenlenen polis baskınları hatırlatıldı.

Yazı şöyle devam etti:

"İki haber kanalı seçimden önce düzenlenen operasyonlar yüzünden seçim sonuçları yayımlamak yerine İkinci Dünya Savaşı ve develer hakkında hazırlanan belgeselleri yayımlamak zorunda kaldı. Erdoğan seçimleri kazandıktan sonra kendisine muhalif medya kuruluşlarına baskı uygulamayı gerek görmeyebilir ancak, böyle yaklaşmak akıllıca sayılmaz. Daha önce bu konudaki tavrı farklı olmuştur ve zaferini gerçekleştirenler tarafından desteklenecektir."

Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası yüzleşeceği sorunlar sebebiyle medyaya yönelik baskılarını hafifletmesinin ihtimal olmadığı belirtilen yazıda, bir çok sayıda gazetecinin muhalif yazılar üzerine tutuklandığı ifade edildi.

Gazete son olarak, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in basın özgürlüğüne ilişkin hazırladığı raporda Türkiye'nin 149'uncu sırada olduğuna ve yaklaşık 40 gazetecinin cezaevinde yargılandığına dikkat çekti. Yazıda, "Yeni düşmanı sayılan Gülen ve Hizmet Hareketi'ni etkisiz hale getirmek için Erdoğan ve hükümeti mümkün olan herşeyi yaparak hukukun üstünlüğünü yok sayıyor." ifadeleri yer aldı. CİHAN
<< Önceki Haber Guardian: Erdoğan basın özgürlüğüne izin verecek mi? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER